Huid-op-huidcontact via buidelen is volgens nieuw onderzoek uiterst belangrijk om de kans op overlijden van te vroeg geboren kinderen te verkleinen. Ook het risico op infecties wordt daardoor veel kleiner. 

Tot nu toe waren nog veel details rond de kangoeroemethode bij te vroeg geboren baby’s onbekend. Wat is het beste moment om te beginnen met buidelen? Hoeveel uur per dag is optimaal? En hoe groot zijn de gezondheidsvoordelen precies? Om deze vragen te beantwoorden, heeft een groep Indische onderzoekers een studie uitgevoerd waarbij de data van 31 onderzoeken met in totaal meer dan 15.000 baby’s uit allerlei verschillende landen zijn meegenomen.

Minder sterfte en infecties

De resultaten zijn opmerkelijk: de kans op overlijden in de eerste 28 dagen na de geboorte gaat door het kangoeroeën met maar liefst 32 procent omlaag. Het risico op infecties, zoals sepsis, daalt met 15 procent. In alle studies waarbij de buideltechniek is ingezet, is een reductie van het aantal sterfgevallen waargenomen. Hoeveel weken de baby’s ook te vroeg geboren waren en wat het geboortegewicht ook was. Maar ook de verschillende startmomenten en plekken waar de methode plaatsvond – in het ziekenhuis of elders – correleerden met positieve gezondheidsuitkomsten.

Hoe langer hoe beter

Het beste resultaat ontstond als de baby minimaal acht uur op de borst werd gedragen. Daarbij geldt: hoe langer, hoe beter. Ook is het beter om er zo snel mogelijk mee te beginnen, liefst binnen 24 uur na de geboorte, en het minimaal 28 dagen vol te houden. Dan heeft een baby de beste overlevingskansen.

De wetenschappers noemen wel enkele kanttekeningen. Zo is het geen dubbelblind onderzoek: de deelnemers weten uiteraard dat ze de kangoeroemethode toepassen. Dat zou voor een bias kunnen zorgen. Ook zijn extreem vroeg geboren baby’s en kinderen met een heel laag geboortegewicht buiten de studie gehouden.

Effectief

Desondanks benadrukken de onderzoekers dat het allemaal goed uitgevoerde studies waren en dat er bovendien heel veel data zijn gecombineerd. ‘Onze bevindingen bevestigen dat de kangoeroemethode een effectieve manier is om de gezondheidsrisico’s van te vroeg geboren en veel te lichte kindjes sterk te beperken. Het is daarbij belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen en het zo lang mogelijk vol te houden’, schrijven de onderzoekers.

Barrières wegnemen

Toekomstig onderzoek moet zich vooral richten op manieren om ouders te stimuleren de methode uit te voeren. “Het is cruciaal dat vervolgonderzoek focust op het wegnemen van barrières bij de grootschalige uitrol van de kangoeroemethode, zodat de methode in ziekenhuizen en bij thuiskomst zoveel mogelijk wordt gestimuleerd en uitgevoerd. Ook is het belangrijk om meer langlopende onderzoeksgegevens te verzamelen, zodat we een beter beeld krijgen van de neurologische ontwikkeling van de prematuur geboren kinderen.”

Kangaroo mother care for preterm or low birth weight infants: a systematic review and meta-analysis

Bron:  scientias.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan