Kinderartsen pleiten voor betere hulpverlening en meer begrip voor ouders met slapeloze kinderen. Een kind dat ’s nachts alles bij elkaar krijst, kan volgens hen een gezin ontwrichten. Guy Couturier, klinisch psycholoog en IMH-specialist DAIMH, geeft aan dat slaapproblemen om maatwerk vragen.
Kinderarts Sigrid Pillen pleitte tijdens een congres van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, waarover het AD bericht, voor betere hulpverlening en meer begrip van de omgeving voor ouders van kinderen met slaapproblemen. Vanaf zes maanden tot een jaar moeten baby’s leren zelfstandig in slaap te vallen, maar bij een kwart van de gevallen is het tobben tot de kleuterleeftijd van 4 jaar. Guy Couturier publiceerde over dit onderwerp een artikel in Vakblad Vroeg.
Invloed op relatie, opvoeding en werk
Kinderartsen spreken van een slaapprobleem wanneer een kind na het op bed leggen niet binnen 30 minuten in slaap kan komen. Of één tot drie keer per nacht wakker wordt en niet binnen vijf minuten in slaap valt. Sigrid Pillen, werkzaam als kinderneuroloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, maakt daar wel een aantekening bij. “Ook wanneer een kind wél snel in slaap valt, kun je als ouder veel last ervaren van de gebroken nachten. Overdag zijn ze prikkelbaar. De relatie lijdt eronder, de opvoeding, het werk.” In hun omgeving stuiten ouders vaak op onbegrip. Ook hulpverleners schatten de impact van slaapproblemen niet altijd op waarde of zijn handelingsverlegen. Ze zien het als een tijdelijk probleem of zijn niet bekend met de mogelijkheden voor goede behandeling.
Veel jonge kinderen ontwikkelen de slapeloosheid wanneer ze een tijdje ziek zijn geweest, vertelt Pillen. “Het kind is gewend geraakt dat de ouder aan zijn bed zit en heeft het gevoel dat het niet kan slapen wanneer de ouder gelijk de kamer uitloopt.”
Zorg voor meer balans
Pillen adviseert om de afstand tussen bed en slaapkamerdeur elke dag iets groter te maken, zodat het kind leert om weer zelfstandig in slaap te vallen. Er zijn ook kinderen die zelfs in het bed van de ouders blijven woelen. “Die zijn overprikkeld van een drukke dag in het kinderdagverblijf. Probeer overdag meer balans te vinden in activiteit en ontspanning. Doe bijvoorbeeld na het eten het beeldscherm uit.” Ook raadt zij ouders aan sneller aan te kloppen bij het consultatiebureau.
Meer begrip
Werkgevers roept ze op om mee te denken over aangepaste werktijden of de mogelijkheid tot een powernap op het werk. “Van ouders met kinderen verwachten we dat ze ’s ochtends fris op het werk zitten en de hele nacht doorbuffelen. Alleen een beetje begrip voor de thuissituatie kan al helpen.”
In het artikel in AD staan meer adviezen. Ook gaat Sigrid Pillen nader in op dit probleem op de website van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe.
Slaapproblemen vragen om maatwerk
Vakblad Vroeg heeft een jaar geleden in haar kwartaalmagazine uitgebreid aandacht aan dit onderwerp geschonken. Onder de titel ‘Slaapproblemen vragen om maatwerk’ geeft in dezer editie aan dat kinderen in hun ontwikkeling opeenvolgende ‘sjablonen’ opbouwen die een gevoelslading geven aan de manier waarop ze anderen en zichzelf beleven. Slaapproblemen gaan met deze ontwikkeling mee en kunnen daardoor verschillende betekenissen krijgen. Dit betekent dat deze problemen alleen vanuit een wederkerige relatie met de ouder(s) of verzorger(s), de hele dag door, kunnen worden verholpen. De pdf van dit artikel kunt u hier gratis downloaden.