De Brancheorganisatie Kinderopvang vindt dat er vanaf 2018 één peutervoorziening moet zijn waar alle peuters minimaal 15 uur per week terecht kunnen. Hierdoor wordt versnippering in het aanbod van kinderopvang tegengegaan en worden er doorlopende ontwikkel- en leerlijnen gecreëerd. Ook de samenwerking tussen de basisschool en kindvoorzieningen wordt bevorderd.

Hiervoor pleit Magda Heijtel, bestuurslid van de Brancheorganisatie, meldt kinderopvangtotaal.nl. Zij noemt de 170 miljoen euro extra van het zojuist aangetreden kabinet Rutte III een mooie eerste stap, waardoor peuters met een taalachterstand 16 uur naar een voorschoolse voorziening kunnen. ‘Wij gaan echt voor de tweede stap, namelijk dat alle peuters terecht kunnen in een geïntegreerde kindvoorziening.’

Eén peutervoorziening

Voor deze vervolgstap zouden Nederlandse gemeenten een voorbeeld kunnen nemen aan Amsterdam. De hoofdstad heeft ervoor gekozen om vanaf 2018 een standaard ontwikkelaanbod van 15 uur per week te realiseren. Zij kunnen hiervoor op alle peuterlocaties (voormalige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven) terecht. Ouders betalen een inkomensafhankelijke bijdrage. De tarieven zijn gelijk voor zowel ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen als voor ouders die de gemeentelijke toeslag ontvangen. Als een peutervoorziening aan de voorwaarden van voorschoolse educatie voldoet, krijgt deze nog een aanvullende kwaliteitssubsidie.

Integratie

De gemeente Amsterdam hoopt dat peuters door deze eenduidige aanpak beter met elkaar gaan integreren. Doordat peutergroepen beter mengen, is er de hoop dat deze gemengde groepen ook doorstromen naar de basisschool. Peutervoorzieningen zijn namelijk gekoppeld aan basisscholen in de stad.

Advertentie

Niet iedereen in Amsterdam is van de integratie overtuigd. Nu zijn voorscholen nog gratis voor kinderen. Welzijnsorganisaties zijn bang dat de kleine bijdrage die ouders straks moeten gaan betalen een drempel is voor sommige gezinnen en dat een hele groep daardoor buiten beeld raakt.

Gemeenteraadsverkiezingen

Brancheorganisatie Kinderopvang ziet ‘het Amsterdamse model’ echter als een grote stap vooruit. ‘Het Amsterdamse Model is een enorme stap vooruit. Dit kan wellicht een goede inzet zijn voor collega-organisaties van ons elders in het land, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen’, aldus Heijtel.

Eerder omarmde de Brancheorganisatie Kinderopvang al, het in januari 2016 verschenen, SER Rapport ‘Gelijk goed van start’, waarin de SER pleit voor extra geld voor VVE. Heijtel: “Maar ook de SER kijkt in haar rapport verder dan alleen het recht op een kindvoorziening voor peuters met een vermoedelijke achterstand.” Zo stelt het rapport: ‘ In aanvulling daarop dient er voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar, ongeacht of hun ouders werken, een aanbod van 16 uur per week te komen, met een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van ouders. De kosten van dit voorstel variëren van 176 tot 231 miljoen euro. ‘

Bronnen: kinderopvangtotaal.nl / kinderopvang.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan