Moeders die moeten kolven hebben daar op hun werk vaak geen geschikte ruimte voor. Volgens Ouders van Nu, die een enquête hield onder meer dan 1.200 moeders, kolfde 78 procent op werk maar had 67 procent daar geen passende kolfruimte voor toegewezen gekregen.

Dat meldt nationalezorggids.nl naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad. Volgens de wet moeten nieuwe moeders die kolven een ruimte hebben die privacy garandeert, een bed of bank heeft en in verse lucht kan voorzien. 67 procent van de kolvende vrouwen zit in plaats daarvan in een leegstaande (vergader)ruimte, een serverkast of opslaghok. Toch bieden sommige werkgevers wel een kolfruimte die voldoet aan de wettelijk gestelde eisen, zeggen vrouwen. 33 procent had daartoe toegang.

Discriminatie

Het  College voor de Rechten van de Mens zegt dat werkgevers die geen geschikte kolfruimte hebben voor werkende moeders discrimineren. “Een vrouw heeft het recht om haar kind te voeden op een manier die zij wil, ook als het kind op de opvang of bij de vader is”, zegt voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College. Werkgevers vinden dat kolven te veel werktijd vreet en dat vrouwen daarvoor verlofuren moeten opnemen of het maar moeten doen met een ruimte die op dat moment leeg is.

Passende oplossing

Vrouwen lijken vooralsnog niet bereid om een melding te maken van een slechte kolfruimte, zegt vakbond CNV. Ondanks dat vrouwen weten wat de regels zijn, voelen ze zich bezwaard en gaan ze liever zelf op zoek naar een passende oplossing. Terwijl dat eigenlijk niet zou hoeven. Vooral vrouwen in de horeca, zorg en het onderwijs ervaren problemen bij het kolven. Zo hebben ze vaak onregelmatige werktijden, waardoor een vast kolftijd moeilijk is en zijn lege ruimtes moeilijk te vinden.

Bron: nationalezorggids.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan