Biliaire atresie (BA) is een zeldzame ziekte bij pasgeborenen. Verlittekening van de galwegen leidt tot ophoping van gal en onbehandeld tot progressief leverfalen en overlijden op jonge leeftijd.  Vroegtijdige herkenning kan worden verbeterd met een Ontlasting Kleurenkaart voor ouders en een eenmalige injectie met 1 mg vitamine K direct na de geboorte voor alle borstgevoede zuigelingen.

Dat concludeert Mauri Witt in haar promotieonderzoek aan Rijksuniversiteit Groningen.

Ontlasting Kleurenkaart

Witt toont aan dat biliaire atresie te laat wordt gediagnosticeerd doordat de alarmsymptomen, zoals ontkleurde ontlasting, niet herkend worden. Zij adviseert daarom de implementatie van een Ontlasting Kleurenkaart. Dat kan tot eerdere diagnose en behandeling leiden en daarmee de prognose verbeteren.

Vitamine K

Ook toont ze aan dat vitamine K druppels, zoals die worden toegediend aan baby’s die borstvoeding krijgen, niet voldoende werken in de preventie van vitamine-K-afhankelijke bloedingen. Inmiddels is de eenmalige injectie ook door de Gezondheidsraad aan de overheid geadviseerd. Daarmee zijn zuigelingen namelijk ook beter beschermd tegen het optreden van bloedingen (Zie: Gezondheidsraad adviseert bij borstvoeding vitamine K-injectie in plaats van orale toediening).

Mijlpaal

Tot slot toont Witt aan dat het behalen van de leeftijd van twee jaar met eigen lever een belangrijke mijlpaal is voor patiënten met biliaire atresie, omdat negentig procent van deze patiënten de volwassenleeftijd behaald en het merendeel zelfs zonder levertransplantatie.

Kasai-operatie

De enige behandeling die leverfalen nu kan uitstellen of voorkomen is de Kasai-operatie. Voor de beste prognose moet deze operatie zo snel mogelijk plaatsvinden. Desondanks is bij twee derde van de patiënten een levertransplantatie nodig op de kinderleeftijd.

Presentation and treatment of biliary atresia

Bron: rug.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan