Zet bij huilbaby meer in op inbakeren, wiegen en sussen

0
1048

Baby’s huilen soms omdat ze niet overprikkeld, maar juist onderprikkeld zijn. Om het huilen te verminderen, is het onder meer van belang om meer fijne prikkels die de baby nog kent uit de baarmoeder aan te bieden.

Dat adviseert Eline Möller, postdoc-onderzoeker en orthopedagoog bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, op newscientist.nl. Samen met Roos Rodenburg doet zij onderzoek naar huil- en slaapproblemen bij baby’s.

Als een baby slecht slaapt en veel huilt, heeft dat grote gevolgen voor ouders. Zij raken oververmoeid, worden onzeker of zelfs depressief. Officieel huilt een huilbaby minstens drie uur per dag, gedurende minstens drie dagen per week en minimaal drie weken achterelkaar. In de praktijk is een baby een huilbaby als de ouder dat zo ervaart. Ouders worden begrijpelijkerwijs wanhopig van het huilen, zeker omdat 95% van deze huilbaby’s medisch gezien gezond is.

Happiest Baby-methode

In hun onderzoek gebruiken Möller en Rodenburg elementen van de Happiest Baby-methode van de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp, autoriteit op dit gebied. Bij deze methode worden baby’s gekalmeerd door de sensaties van de baarmoeder na te bootsen, door inbakeren, op de buik of zij vasthouden, wiegen, sussen en op een speen zuigen.

Activeren troostrespons

In hun onderzoek is het troostende effect van inbakeren, wiegen en sussen in twee situaties bekeken: door de ouders zelf en door het kindje in een troostbedje te leggen, een babybedje dat deze handelingen automatisch uitvoert. In beide gevallen werd de troostrespons geactiveerd: baby’s werden rustiger en hun hartslag ging omlaag. Dit resultaat is hoopgevend en kan belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van baby’s met huil- en slaapproblemen.

Op 8 mei organiseren Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo het congres ‘Slaapproblemen bij jonge kinderen’. Tijdens het congres komen allerlei aspecten aan bod van slaap- en slaapproblemen op de baby, peuter- en kleuterleeftijd. Klik hier voor meer informatie over het programma en de deelnamemogelijkheden.

Gouden tip

Vaak krijgt Möller de vraag wat de gouden tip is voor ouders met een huilbaby. “Verminder niet alle prikkels, zeg ik dan, maar bied fijne prikkels aan die de baby kent uit de baarmoeder. Baby’s huilen soms niet omdat ze overprikkeld zijn, maar juist omdat ze onderprikkeld zijn van die prettige sensaties.

Interview met Vakblad Vroeg

Eind oktober sprak Eline Möller over dit onderwerp met Vakblad Vroeg:

Huil- en slaapproblemen vereisen alerte opstelling hulpverlener

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here