“Huil- en slaapproblemen zijn twee van de meest voorkomende problemen in de eerste zes maanden van de baby. “Problemen op dit vlak kunnen ouders tot wanhoop drijven”, vertelt Roos Rodenburg. “Tijdig en adequaat hulp bieden is voor ouders én baby van groot belang, ook om negatieve gevolgen voor de ontwikkeling te voorkomen.”

Roos Rodenburg, Orthopedagoog en Universitair Docent Universiteit van Amsterdam (UvA) en hoofdonderzoeker Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN)

Iedere baby heeft wel eens een huilperiode en nachten van heel slecht slapen. Maar als problemen op dit vlak aanhouden, is alertheid vereist, vindt onderzoeker en orthopedagoog Roos Rodenburg. “De mogelijke gevolgen voor ouder en kind zijn niet mis als huilen en doorwaakte nachten de overhand krijgen. Denk aan uitputting en chronische oververmoeidheid bij ouders, minder sensitief reageren en een  risico op een postpartum depressie. Huilen kan zich echter ook voortzetten in regulatieproblemen. Dit laatste hangt weer samen met bijvoorbeeld latere aandachts- of gedragsproblemen bij het kind en het zogenaamde shaken-baby-syndroom. Maar ook problemen in de ouder-kindrelatie en hechtingsproblemen en chronische oververmoeidheid en depressieve klachten

Troostrespons

Het is dus belangrijk huil- en slaapproblemen tijdig en adequaat te behandelen. Bij baby’s jonger dan zes maanden lijken interventies die gebruik maken van inbakeren, beweging en geluid (white noise) veelbelovend voor de aanpak van de problemen. “Recent onderzoek heeft aangetoond dat baby’s met een troostrespons reageren op deze stimuli”, aldus Rodenburg.

Een interventie die beweging, geluid en inbakeren combineert is de Happiest Baby-methode van Karp. “Een element uit deze methode is de troostrespons. Deze kun je bij baby’s opwekken door vijf stapjes toe te passen: inbakeren, vasthouden in de zij-/buikpositie op de zij of buik bij de ouders, een susje bij het oortje, wiegen en, tot slot als vijfde stap, laten zuigen. Van deze interventie is bekend dat het zorgt voor zowel een afname in huilen als een toename in slaap. Om die reden passen verschillende ziekenhuizen de methode al toe.”

Nieuwe inzichten

Ook op het gebied van troosten van huilbaby’s zijn er nieuwe inzichten. “Met name interessant vind ik het geven van bepaalde prikkels om het huilen te verminderen. Hoe reageert een baby bijvoorbeeld op beweging of op het aanbieden van kalmerend geluid? Daar valt van alles over te vertellen.”

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan