Huil- en slaapproblemen vereisen alerte opstelling hulpverlener

0
7866
Huilende baby

“Huil- en slaapproblemen zijn twee van de meest voorkomende problemen in de eerste zes maanden van de baby. “Problemen op dit vlak kunnen ouders tot wanhoop drijven”, vertelt Roos Rodenburg. “Tijdig en adequaat hulp bieden is voor ouders én baby van groot belang, ook om negatieve gevolgen voor de ontwikkeling te voorkomen.”

Iedere baby heeft wel eens een huilperiode en nachten van heel slecht slapen. Maar als problemen op dit vlak aanhouden, is alertheid vereist, vindt onderzoeker en orthopedagoog Roos Rodenburg. “De mogelijke gevolgen voor ouder en kind zijn niet mis als huilen en doorwaakte nachten de overhand krijgen. Denk aan uitputting en chronische oververmoeidheid bij ouders, minder sensitief reageren en een  risico op een postpartum depressie. Huilen kan zich echter ook voortzetten in regulatieproblemen. Dit laatste hangt weer samen met bijvoorbeeld latere aandachts- of gedragsproblemen bij het kind en het zogenaamde shaken-baby-syndroom. Maar ook problemen in de ouder-kindrelatie en hechtingsproblemen en chronische oververmoeidheid en depressieve klachten

Troostrespons

Het is dus belangrijk huil- en slaapproblemen tijdig en adequaat te behandelen. Bij baby’s jonger dan zes maanden lijken interventies die gebruik maken van inbakeren, beweging en geluid (white noise) veelbelovend voor de aanpak van de problemen. “Recent onderzoek heeft aangetoond dat baby’s met een troostrespons reageren op deze stimuli”, aldus Rodenburg.

Een interventie die beweging, geluid en inbakeren combineert is de Happiest Baby-methode van Karp. “Een element uit deze methode is de troostrespons. Deze kun je bij baby’s opwekken door vijf stapjes toe te passen: inbakeren, vasthouden in de zij-/buikpositie op de zij of buik bij de ouders, een susje bij het oortje, wiegen en, tot slot als vijfde stap, laten zuigen. Van deze interventie is bekend dat het zorgt voor zowel een afname in huilen als een toename in slaap. Om die reden passen verschillende ziekenhuizen de methode al toe.”

Nieuwe inzichten

Ook op het gebied van troosten van huilbaby’s zijn er nieuwe inzichten. “Met name interessant vind ik het geven van bepaalde prikkels om het huilen te verminderen. Hoe reageert een baby bijvoorbeeld op beweging of op het aanbieden van kalmerend geluid? Daar valt van alles over te vertellen.” Dit laatste zal Rodenburg samen met collega Eline Möller doen tijdens het Congres Vroegsignalering bij baby’s op 28 november. Zij verzorgen een deelsessie over huil- en slaapproblemen bij baby’s.

Roos Rodenburg, Orthopedagoog en Universitair Docent Universiteit van Amsterdam (UvA) en hoofdonderzoeker Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN)

“Ik kijk ernaar uit om op het congres nieuwe inzichten te presenteren over het huilen en troosten van baby’s. In de sessie gaan we ook dieper in op de troostrespons en de effecten van de Happiest Baby-methode. We willen verder stilstaan bij het effect van de overgang voor een baby van de baarmoeder naar de buitenwereld. Welke prikkels of stimuli horen daarbij en welke daarvan kunnen zorgen voor minder huilen?

Congres Vroegsignalering bij baby’s

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar baby’s en hun ouders. Ook worden er voortdurend nieuwe interventies of materialen ontwikkeld. Jammer genoeg bereiken de nieuwste inzichten lang niet altijd de werkvloer. Gevolg is dat  professionals niet genoeg kunnen profiteren van de onderzoeksresultaten. Om die reden staat het Congres Vroegsignalering bij baby’s dit jaar voor een groot deel in het teken van het vertalen van wetenschap naar de praktijk.

Op dit congres delen verschillende wetenschappers hun inzichten en proberen ze een vertaalslag naar de praktijk te maken. De ochtendsprekers geven een overzicht van wat er recent bekend is over de ontwikkeling van het babybrein en wat er uit het grote Generation R onderzoek is gekomen wat betreft baby’s en hun ouders. Daarna kunt u drie deelsessies kiezen uit een palet van negen. Variërend van welke kennis er bestaat over zeer jonge kinderen in een complexe echtscheidingssituatie tot onderzoek naar de troostreflex van baby’s en actuele inzichten over borstvoeding.

Kortom een variëteit aan nieuwe data die het werk van professionals van allerlei disciplines met baby’s en hun ouders nog beter kunnen onderbouwen.

Alle informatie staat op de website van Euregionaal Congresburo >>

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here