De aanwezigheid en zorg van vaders van premature baby’s op een neonatologieafdeling doen ertoe. Dit verdient aandacht, te meer daar het stimuleren van de vader-babyband de gezondheid van de baby ten goede komt. Hetzelfde geldt voor het ondersteunen van co-ouderschap tussen de moeder en de vader.

Dat blijkt uit een artikel van de hand van leden van de International Neonatal Fathers Working Group in ScienceDirect. Voor dit artikel hebben zij de literatuur beoordeeld over het betrekken van vaders bij te vroeg geborenen. Het doel hiervan was aanbevelingen te doen voor het verbeteren van de ervaring van vaders en de gezondheidsresultaten in de neonatale praktijk. Meer aandacht voor betrokkenheid van vaders in de neonatale zorg kan zich vertalen in een verbeterde gewichtstoename, zuurstofverzadiging en verhoogde borstvoeding. De auteurs constateren echter dat, ondanks de grote belangstelling om met ouders als volwaardige partners in de zorg voor hun baby in contact te treden, de betrokkenheid van vaders in de neonatale zorg verbetering behoeft.

Andere sociale verwachtingen

Nog te vaak worden vooral vaders geacht verantwoordelijk te zijn voor de verdiensten, terwijl ze als minder bekwaam dan moeders worden beschouwd in de zorg voor een baby.  Daar komt bij dat vaders onderworpen zijn aan andere sociale verwachtingen dan moeders. Meestal beschrijven zij de mogelijkheid om een band met hun baby te krijgen in termen van dankbaarheid, geluk en liefde. Deze gewaarwordingen worden ondersteund door hormonale en neurobiologische veranderingen die plaatsvinden bij vaders wanneer zij voor hun baby’s zorgen, zoals dat ook bij moeders gebeurt. Dit komt zowel tot uiting in hoe zij reageren op het verzorgen van hun baby als in hoe neonatale medewerkers met hen omgaan.

Praktische aanbevelingen

De onderzoekers komen tot de volgende praktische aanbevelingen voor neonatale teams:

 • Beoordeel de behoeften van de moeder en de vader individueel;
 • Overweeg in gezinszorgplannen individuele behoeften en wensen;
 • Regel flexibele toegang tot de couveuseafdeling voor vaders;
  Licht voor over co-ouderschap;
  Bevorderen de vader-babybinding;
 • Let op vaders die hun stress verbergen;
  Informeer vaders rechtstreeks, dus niet alleen via de moeder;
 • Maar peer-to-peer communicatie voor vaders mogelijk maken;
 • Differentieer en analyseer bij service-evaluaties op basis van geslacht;
 • Heb hij het opleiden van personeel oog voor het werken met vaders en het ondersteunen van co-ouderschap te ondersteunen;
 • Ontwikkel een vadervriendelijke audittool voor de neonatologie;
 • Organiseer een internationaal overleg om de richtlijnen voor de neonatale zorg bij te werken, inclusief die van UNICEF.

Fathers in neonatal units: Improving infant health by supporting the baby-father bond and mother-father coparenting >>

Bron: Essentialbaby.com ; Vertaling: Vakblad Vroeg

Vertaling: VROEG

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan