Amerikaanse onderzoekers hebben een app gemaakt die veel eerder oogafwijkingen bij kinderen kan ontdekken dan via officiële diagnose gebeurt. De app kan op basis van doodgewone familiekiekjes oogafwijkingen bij kinderen constateren. De voordelen zijn groot.

De app – Cradle genaamd, ComputeR Assisted Detector of LEukocoria) en waarover De Volkskrant bericht – kijkt naar de pupillen op foto’s. Het programma speurt naar leukocorie, ofwel ‘een witte pupil’, zo schrijven de onderzoekers in Science Advances.

Rode-ogeneffect

Bij  een bepaalde oogafwijking zijn de pupillen op foto’s die met flitslicht zijn genomen lichter dan bij gezonde ogen. Het bekende rode-ogeneffect treedt op, omdat het licht dat het oog binnenvalt terugkaatst op het rode netvlies. Wanneer er een afwijking van een andere kleur op het netvlies zit, zoals een tumor, wordt het gereflecteerde licht minder rood. Voor oogartsen is dit een aanwijzing dat er iets mis kan zijn en reden voor verder onderzoek.

Dit werk kan nu dus ook succesvol door de app worden verricht. Het grote voordeel is dat iedereen deze app kan installeren en een bestaande fotocollectie op zijn telefoon kan laten analyseren. Die foto’s hoeven niet te worden geüpload naar een of andere server, maar worden op de telefoon zelf geanalyseerd.

Test

De onderzoekers hebben een test gedaan met bijna 53 duizend foto’s, die met drie verschillende typen smartphone waren genomen. Ruim 23 duizend daarvan waren afkomstig van twintig kinderen met een oogafwijking; de rest van twintig gezonde kinderen. Het systeem sloeg bij 80 procent van de jonge kinderen met een oogafwijking alarm: witte ogen gedetecteerd. Zelfs als fotoprogramma’s automatisch rode ogen corrigeren, bevatten die foto’s nog genoeg informatie voor het programma om de afwijkingen eruit te vissen. Met dit alles komt de smartphone gemiddeld 1,3 jaar eerder een afwijking op het spoor dan met een traditionele diagnose zou zijn gebeurd.

Laagdrempelig

Dit laatste maakt de app erg interessant, zegt Jeroen Klevering, hoogleraar oogheelkunde aan het RadboudUmc, en niet verbonden aan de ontwikkeling van de app. “Elke ouder kan dit op zijn telefoon gebruiken en het is dus laagdrempelig. Bij serieuze afwijkingen is het zaak er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Daar helpt dit bij.” Dat de app ook soms ten onrechte alarm slaat, is in dit geval niet zo ernstig, zegt Klevering. Het gaat immers om kleine absolute aantallen. Een extra check is bovendien niet ingrijpend.

De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android, via de zoekterm ‘white eye detector’.

Bron: volkskrant.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan