De webinars van VROEG lopen goed. Er is veel animo. Dat het ook voor studenten interessant kan zijn om mee te doen, blijkt uit onderstaande terugblik door een vierdejaars student pedagogiek.

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″] Via speelse interactie de ontwikkeling van jonge kinderen stapsgewijs stimuleren. Dát is de insteek van FloorPlay. Twee gangmakers achter deze praktische methode – Judith Hoevenaars en Natasja van Kollenburg – verzorgden het VROEG-webinar over de werkwijze. Lees verder > [/su_note]

“Een tijd geleden kwam ik op Facebook het bericht tegen dat er op 11 februari 2021 een webinar zou zijn over de Floorplay-methode. Ik dacht gelijk: daar wil ik bij zijn! Op mijn stage had ik namelijk van een collega gehoord over deze methode en dat sprak mij erg aan. Kinderen met een beperking en/of ontwikkelingsachterstand is de doelgroep waarmee ik wil gaan werken. Voor kinderen is spelen essentieel om te ontwikkelen. Maar hoe stimuleer je tijdens het spelen doelgericht de ontwikkeling? En wel zo dat je niet alleen maar op je gevoel wat doet, maar dat weet wat je doet en dit kan onderbouwen en verantwoorden? Ik begreep van mijn collega dat de Floorplay-methode daar antwoorden op gaf.

Tijdens het webinar heb ik kennis gemaakt met wat de methode inhoudt. Er was oog voor wat de methode nou wel en wat het niet is, hoe het Floorplay-traject eruitziet, de basisprincipes, de communicatiecirkels, de language mountain en natuurlijk de Learning Tree.

Wat mij aansprak, was de nadruk die gelegd werd op het basisprincipe dat spel plezierig moet zijn. Plezier en ontwikkeling gaan hand in hand. Herkenbaar waren voor mij de communicatiecirkels. Vanuit de opleiding heb ik een module Videohometraining gevolgd waarin deze cirkels ook aan de orde kwamen. Interessant vond ik om te zien hoe de Floorplay-methode ouders coacht om de ontwikkeling van hun kind te stimuleren. Ik was me voor het webinar er niet van bewust dat deze methode ook/juist ouders kan helpen in het stimuleren van de ontwikkeling van hun kind.

Heel leerzaam vond ik de Learning Tree. Deze korte, kernachtige en handzame tool was voor mij echt een eyeopener. Ik merkte dat ik er enthousiast van werd en graag veel meer over wilde weten.

Heel fijn vond ik tenslotte dat er in het webinar ook getoond werd hoe de methode toegepast wordt in de praktijk. De casussen en filmpjes gaven mij daar een duidelijk beeld van.

Het webinar was goed georganiseerd. Je kon je vragen stellen en achteraf kreeg je de hand out van de presentatie en een overzicht met de antwoorden op de vragen. Heel fijn! Het webinar heeft mij zeker geïnspireerd. Ik zou graag de opleiding gaan volgen omdat ik weet dat deze methode mij handvaten gaat geven. Maar eerst mijn studie afmaken en op zoek naar een baan!”

Edith Minderhoud

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan