In de zorg voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een goede samenwerking tussen ouders en professionals belangrijk. Door samen te werken kan immers meer worden bereikt. Deelkracht heeft een vragenboekje ontwikkeld om ouders bewust te maken van de vragen die ze over TOS kunnen stellen. Het boekje is gratis te downloaden. De boekjes zijn gemaakt in het Nederlands, Turks, Engels, Pools en Arabisch. Er is een handleiding waarin staat hoe professionals het boekje kunnen gebruiken.

Tijdens de behandeling van een kind met (een vermoeden van) TOS is er vaak minder aandacht voor wat ouders allemaal meemaken. Of hoe zij hun kind het beste kunnen ondersteunen.

Vragenboekje TOS voor ouders

Om in deze omissie te voorzien, is in het kader van het Deelkrachtproject Samen met ouders een vragenboekje voor ouders ontwikkeld. Het boekje is bedoeld om deze onderwerpen ‘op de kaart’ te zetten. Ouders kunnen door de voorbeelden ideeën krijgen over vragen die ze kunnen stellen. Dit zijn vragen die zij anders misschien niet zouden stellen. Als professional kun je het boekje aan ouders van een kind met TOS meegeven en inzetten in de behandeling. Naast het boekje is ook een poster ontwikkeld.

Achtergrond

Waarom een poster en vragenboekje voor ouders over TOS? In het Deelkracht onderzoek ‘Samen met ouders’ bleek uit interviews met ouders die behandelgroepen bezoeken over het algemeen zeer tevreden zijn over de behandeling. Zij vinden dat hun kind goede hulp krijgt en ervaren veel steun vanuit het behandelteam. Toch kan de impact op het gezin groot zijn en vraagt het hele proces veel van het gezin. Waar zit hem dat in?

  • Ouders voelen zich handelingsverlegen. Ze willen weten hoe ze hun kind het beste kunnen helpen maar hebben onvoldoende kennis over TOS gekregen bij de diagnosestelling.
  • Ouders zien zichzelf als ambassadeur van het kind: ze willen opkomen voor het kind, het kind ondersteunen in allerlei situaties en uitleg geven aan de omgeving.
  • Ouders voelen zich een soort ‘zorgmanager’. Ze moeten bijvoorbeeld veel regelen en veel formulieren invullen.
  • De TOS-problemen zijn belastend voor ouders: het kost tijd om de juiste zorg te kunnen bieden en zaken te regelen of nieuwe dingen te leren, het kan emotioneel zijn, er kunnen problemen zijn met de opvoeding, ouders moeten balans zoeken (bijvoorbeeld met werk) en ze moeten het zelf ook verwerken en leren accepteren. Broers en zussen moeten zich soms ook aanpassen, bijvoorbeeld omdat het tempo in de communicatie moet worden aangepast of omdat er minder aandacht is voor hen. Broers en zussen willen soms juist betrokken worden en helpen. Tegelijkertijd is het ook van belang hen te ontlasten.

Downloaden

De boekjes zijn gratis te downloaden via de website van Deelkracht: klik hier.

Bron: deelkracht.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan