Logopedie-studenten van de Hanzehogeschool Groningen willend bekendheid over een taalontwikkelingsstoornis (TOS) vergroten. Dit doen zij door alle basisscholen in Friesland een ‘TOS-tas’ te brengen. In de tas zitten zowel materialen voor kinderen als voor eerkrachten en ouders.

​Bij gemiddeld twee kinderen in iedere klas loopt de taalontwikkeling niet zoals het zou moeten. Toch is een taalontwikkelingsstoornis veel minder bekend dan bijvoorbeeld ADHD of autisme. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben veel moeite met praten en met het leren spreken en begrijpen van taal. In hun hersenen wordt taal minder goed verwerkt. Dit zorgt voor achterstanden en frustraties.

TOS-tas

Om TOS beter onder de aandacht te brengen hebben de Hanzehogeschool Groningen, Pento Audiologisch Centrum Friesland en Koninklijke Kentalis de handen ineengeslagen. In het kader van Lân fan Taal, onderdeel van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018, brengen studenten van de opleiding Logopedie van de Hanzehogeschool Groningen alle basisscholen in Friesland een ‘TOS-tas.’ In de TOS-tas zit een voorleesboek, een kleurplaat en een taalspelletje voor onderbouwleerlingen en informatie over TOS voor de leerkrachten en ouders.

Daarnaast gaan eerstejaars studenten op een aantal basisscholen meedraaien in een onderbouwgroep om bijvoorbeeld het boek voor te lezen of het taalspel uit de TOS-tas met een aantal leerlingen te doen.

Logopedie

Tijdens de opleiding Logopedie leren studenten om problemen op het gebied van stem, slikken, spraak, taal, ademhaling en gehoor te diagnosticeren en te behandelen. Om passende zorg te bieden leren studenten samen te werken met andere disciplines en de rol van gezondheidscoach op zich te nemen. De voortdurende veranderingen in de zorg en in de maatschappij vragen een ondernemende houding; dit wordt gestimuleerd tijdens de opleiding. De TOS-actie is hiervan een mooi voorbeeld.

De opleiding Logopedie aan de Hanzehogeschool Groningen is een Topopleiding in de Keuzegids HBO 2018. Logopedie wordt zowel als vierjarige voltijd opleiding als flexibele deeltijdopleiding aangeboden.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan