Toetsen die worden gemaakt op jonge leeftijd zeggen weinig over de latere ontwikkeling van een kind. Zo omcirkelen kleuters vaak het leukste plaatje. Toch worden toetsresultaten nu wel gebruikt om toekomstige taal- of rekenproblemen bij een kind te ontdekken.

Dat blijkt uit een promotieonderzoek van orthopedagoog Niek Frans van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor het onderzoek heeft hij de taal- en rekentoetsen van 1800 leerlingen tussen groep een en het einde van groep vijf bestudeerd.

Bevindingen

In het onderzoek waren er genoeg slecht presterende kleuters die het later wel goed deden. Zo blijkt 60 procent van de leerlingen wel eens onverwacht slecht te presteren bij een toets. Dat kan bijvoorbeeld ook komen omdat een kind een keer een rotdag heeft of moe is. De voorspellende waarde van toetsen is dan ook klein, concludeert Frans. “Je kunt weinig zeggen over de toekomstige ontwikkeling van kinderen door te kijken naar hun toetsresultaten.”

Er zijn meerdere redenen dat toetsresultaten weinig zeggen over de toekomst. Kleuters zijn vaak niet gewend aan het maken van een toets en snappen vaak nog niet hoe het werkt. Of dat ze moeten laten zien wat ze kunnen. Als voorbeeld noemt Frans dat kinderen in plaats van het plaatje met het juiste antwoord, het plaatje dat ze het leukste vinden omcirkelen.

De onderzoeker vindt het goed dat toetsen niet te bepalend zijn, hoewel leraren een score wel al gauw ‘problematisch’ vinden en dan extra hulp bieden. Het verbaast hem dat hij de eerste is die onderzoek doet naar het toetsen van kinderen.

Niet nutteloos

Helemaal nutteloos noemt Frans de toetsen niet. “De toetsen zijn een goed middel om het reken- of taalniveau van een kind structureel te testen”, aldus de onderzoeker. Hij pleit er daarom voor het doel van toetsen aan te passen. De toets kan gebruikt worden als grove inschatting van niveau, er rekening mee houdend dat deze inschatting kan wisselen per toets. Op de kleutertoets is veel kritiek geweest, en daarom heeft minister Slob besloten deze af te schaffen.

A captivating snapshot of standardized testing in early childhood. On the stability and utility of the Cito preschool/kindergarten tests >>

Bron: Digischool.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan