De twee grootste risicofactoren voor wiegendood zijn roken tijdens de zwangerschap en de baby in hetzelfde laten bed laten slapen als de ouders. De combinatie van de twee blijkt dit risico sterk te vergroten: zuigelingen van deze risicogroep zouden maar liefst 32 keer zoveel kans hebben op wiegendood.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Universiteit van Auckland, gepubliceerd in the New Zealand Medical Journal, waarover NU.nl bericht. In Nieuw-Zeeland ligt het aantal baby’s dat sterft aan wiegendood hoger dan in andere landen. Met name bij de Māori’s ligt het aantal sterfgevallen hoog.

Patiënt-controleonderzoek

Tijdens de studie werd een driejarig onderzoek (1987-1990) uit Nieuw-Zeeland opnieuw bestudeerd met een patiënt-controleonderzoek. Bij zulke onderzoeken wordt een groep patiënten met een bepaalde aandoening vergeleken met een groep patiënten die deze aandoening niet heeft.In totaal waren er 137 gevallen van wiegendood gedurende de drie jaar van het onderzoek, dat tussen maart 2012 en februari 2015 werd uitgevoerd.

Combinatie extreem gevaarlijk

De twee grootste risicofactoren voor wiegendood zouden roken tijdens de zwangerschap (zes keer zoveel risico) en het delen van het ouderlijk bed (vijf keer zoveel risico) zijn. De combinatie van de twee zou 32 keer zoveel risico op wiegendood veroorzaken vergeleken bij baby’s bij wie beide risicofactoren niet van toepassing zijn. “Ons onderzoek toont aan dat veel van de risicofactoren die werden aangetoond in het originele onderzoek vandaag de dag nog steeds relevant zijn”, aldus hoofdonderzoeker professor Edwin Mitchell van de Universiteit van Auckland. “De combinatie van roken tijdens de zwangerschap en het delen van het ouderlijk bed is extreem gevaarlijk voor baby’s.”

Bed sharing, maternal smoking raise sudden unexpected death in infancy risk

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan