Kleuters ontwikkelen zich niet lineair maar in sprongen. Een toets is bij hen dan ook een meetmoment met een zeer beperkte houdbaarheidsdatum. Daarom mogen scholen per 1 augustus 2022 geen kleutertoetsen meer gebruiken. Scholen kunnen dan zelf kiezen voor een kleuterobservatiesysteem.

Voor het samenstellen van een passend, beredeneerd aanbod zijn diverse observatie-instrumenten beschikbaar. Veel scholen zijn nu bezig met de vraag: welk systeem sluit het best aan bij hoe wij werken? En wat mag er nu precies wel en niet?

Laatste ontwikkelingen

Onlangs heeft het ministerie van OCW in een online informatiebijeenkomst bekendgemaakt dat er wijzigingen in wetsvoorstellen op handen zijn:

Goedkeuring niet verplicht
In tegenstelling tot wat er in de Kamerbrief van 2018 stond, zijn scholen met ingang van 1 augustus 2022 niet verplicht om een goedgekeurd kleuterobservatiesysteem te gebruiken. Het voornemen is nu om scholen zelf hun kleuterobservatiesysteem te laten kiezen. De gemaakte keuze verantwoord je aan de onderwijsinspectie.

Advertentie

Geen goedkeuring maar erkenning
Er wordt straks niet meer gesproken van goedkeuring maar van erkenning. Op dit moment werkt het Research Center voor Examinering en Certificering (RCEC) aan een concept beoordelingskader om te kunnen komen tot een erkenning van de kleuterobservatiesystemen.

Zelf kiezen

Scholen kunnen dus zelf kiezen voor een erkend of niet-erkend systeem. In beide gevallen licht je je keuze toe aan de inspectie. OCW geeft aan dat het waardevol is om te kiezen voor een erkend instrument. Echter, niet-erkend wil niet zeggen dat het geen goed systeem is. Er zijn diverse kleine aanbieders van volgsystemen voor wie het financieel niet haalbaar is om het hele traject tot erkenning uit te voeren. Dat zegt niets over de kwaliteit van het systeem.

Vragen en antwoorden

Om scholen te helpen bij het maken van nieuwe keuzes, heeft de CED Groep veelgestelde vragen en hun antwoorden op een rij gezet.

  • Wat gaat er precies veranderen rondom kleutertoetsen?
  • Mogen we dan helemaal niet meer toetsen?
  • Welk systeem is voor ons het beste?
  • Hoe volg ik de taalontwikkeling van anderstalige kinderen?
  • Wij werken met KIJK! Waar moeten we nu op letten?

Ga naar cedgroep.nl voor de antwoorden op de vragen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan