Kindermishandeling blijft nog veel te vaak onder de radar. Daarom heeft Stichting Groei Veilig de tool ‘Schildje’ ontwikkeld, een uniek en vernieuwend lespakket voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar. Het hulpmiddel maakt kindermishandeling bespreekbaar op onder meer basisscholen en in de kinderopvang.
“Waarom wordt er bij kindermishandeling vooral vóór en óver jonge kinderen gepraat, maar niet mét die jonge kinderen?” Met die vraag in het achterhoofd is Stichting Groei Veilig opgericht. Het directe doel: kindermishandeling preventief inzichtelijk en bespreekbaar maken om het in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren. Want dat is hard nodig. Jaarlijks worden er ongeveer 119.000 kinderen geraakt door een onveilige thuissituatie. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas.
Voor en door professionals
Ondanks die harde cijfers blijft het onderwerp nog te vaak onbesproken. Om dat te veranderen, heeft de stichting ‘Schildje’ ontwikkeld, voor en door professionals. In november 2017 is er op zeven locaties in de regio Hart van Brabant onderzoek gedaan naar het lespakket. De conclusie was duidelijk: Schildje slaagt in de opzet. Eén van de passages uit de eindrapportage: ‘De zwaarte en diepte van het onderwerp worden niet geschuwd. Op ooghoogte van het kind en precies de juiste toon pakkend.’
Lespakket
Het lespakket bestaat uit Schildje, een lieve en toegankelijke schildpad die zijn eigen ervaringen deelt. Hij leert kinderen tussen de 3 en de 6 jaar dat ze kunnen, mogen en moeten praten over mishandeling. Ze moeten weten dat sommige thuissituaties niet normaal zijn, bij wie zij terecht kunnen als dat het geval is en dat zij niet schuldig zijn!
Anderzijds moet het voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers makkelijker worden om het onderwerp op een luchtige en laagdrempelige manier aan te snijden. Op dit moment vindt 45 procent van alle beroepskrachten het namelijk lastig om het onderwerp bespreekbaar te maken. De praktische tool ‘Schildje’ brengt daar verandering in, middels een interactieve training die verbonden is aan het lespakket. Er wordt bewustwording gecreëerd omtrent kindermishandeling en rondom de eigen identiteit van de beroepskracht.
Kijk voor meer informatie op www.groeiveilig.nl en www.schildje.nl