Meldingen van kindermishandeling blijven lang liggen

0
99

Meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld blijven te lang liggen. Dat komt doordat de verantwoordelijke regionale instanties Veilig Thuis te maken hebben met een nieuwe meldcode en met een nieuwe werkwijze.

Dat blijkt uit gegevens die het Landelijk Netwerk Veilig Thuis verzamelde op verzoek van Trouw. De stelregel is dat negentig procent van de meldingen binnen vijf dagen wordt beoordeeld op hun ernst. In de laatste drie maanden van vorig jaar werd dat maar bij zeven van de 26 regio’s gehaald. De ambitie is ook dat tachtig procent van de onderzoeken die volgen op de melding binnen tien weken moet zijn afgerond. Dat lukte maar in vijf regio’s.

Waarom de verschillen tussen de Veilig Thuis-organisaties zo groot zijn, kan Klijn niet precies zeggen. Veilig Thuis is geen landelijke organisatie. De naam wordt gevoerd door 26 verschillende organisaties. Soms zijn die zelfstandig, soms zijn ze bijvoorbeeld ondergebracht bij de regionale GGD of bij de jeugdzorg.”Maar ik kan me voorstellen dat verschillen te maken hebben met het feit dat sommige organisaties eerder zijn begonnen met de nieuwe werkwijze dan andere, met verschillen in aantallen meldingen of de samenwerking met andere organisaties.”

Netwerkvoorzitter Tanno Klijn dat meldingen van acuut gevaar altijd onmiddellijk worden behandeld. Hij gaat ervan uit dat de toestand binnen een halfjaar zal zijn verbeterd, als iedereen gewend is aan de nieuwe meldcodes en werkwijze.

Hulp na huiselijk geweld laat te lang op zich wachten  > Lees verder op Trouw.nl 

In de meldkamer: Is het kindermishandeling, of niet? > Lees verder op Trouw.nl

Veilig Thuis wil niet langer de boeman zijn > Lees verder op Trouw.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here