Meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld blijven te lang liggen. Dat komt doordat de verantwoordelijke regionale instanties Veilig Thuis te maken hebben met een nieuwe meldcode en met een nieuwe werkwijze.

Dat blijkt uit gegevens die het Landelijk Netwerk Veilig Thuis verzamelde op verzoek van Trouw. De stelregel is dat negentig procent van de meldingen binnen vijf dagen wordt beoordeeld op hun ernst. In de laatste drie maanden van vorig jaar werd dat maar bij zeven van de 26 regio’s gehaald. De ambitie is ook dat tachtig procent van de onderzoeken die volgen op de melding binnen tien weken moet zijn afgerond. Dat lukte maar in vijf regio’s.

Waarom de verschillen tussen de Veilig Thuis-organisaties zo groot zijn, kan Klijn niet precies zeggen. Veilig Thuis is geen landelijke organisatie. De naam wordt gevoerd door 26 verschillende organisaties. Soms zijn die zelfstandig, soms zijn ze bijvoorbeeld ondergebracht bij de regionale GGD of bij de jeugdzorg.”Maar ik kan me voorstellen dat verschillen te maken hebben met het feit dat sommige organisaties eerder zijn begonnen met de nieuwe werkwijze dan andere, met verschillen in aantallen meldingen of de samenwerking met andere organisaties.”

Netwerkvoorzitter Tanno Klijn dat meldingen van acuut gevaar altijd onmiddellijk worden behandeld. Hij gaat ervan uit dat de toestand binnen een halfjaar zal zijn verbeterd, als iedereen gewend is aan de nieuwe meldcodes en werkwijze.

Advertentie

Hulp na huiselijk geweld laat te lang op zich wachten  > Lees verder op Trouw.nl 

In de meldkamer: Is het kindermishandeling, of niet? > Lees verder op Trouw.nl

Veilig Thuis wil niet langer de boeman zijn > Lees verder op Trouw.nl

Zie ook:
In ontwikkeling bedreigde kinderen onvoldoende beschermd

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan