Werken met gezinnen en kinderen is werken met verhalen. Verhalen van baby’s en jonge kinderen, van moeders en vaders, over hun achtergronden en uit hun cultuur. In een nieuwe columnserie deelt Mori van den Bergh vanaf 2024 de voorleesboeken die haar hart hebben geraakt. Een introductie.

We zijn vaak op zoek naar het verhaal dat past om samen met de hulpvraag van een gezin aan de slag te gaan. Hoe mooi is het als we ons hierbij kunnen laten inspireren door verhalen van anderen. Verhalen over kinderen, gezinnen, pratende dieren en andere wonderen? Kinderboeken zijn voor mij heuse verbindsterren die plezier, begrip en verbreding kunnen brengen in het leven van kinderen en ouders.

Mijn eerste boekje

De start van mijn leven met boeken gaat vele jaren terug. Bij mijn geboorte kreeg ik van mijn (oud)tante Eef een zelfgemaakt boekje van stof. Voorop prijkt mijn naam en op elke bladzijde staat een dier of voorwerp geborduurd. Het geheel ademt pure zorg en liefdevolle aandacht. Het gaf mijn ouders de ruimte met mij te voelen, te verbazen, te benoemen en samen te genieten van deze ontdekkingen.

‘Om te overleven, moet je verhalen vertellen’Umberto Eco

Mijn fijne motoriek ontwikkelde zich door op de keukentafel bladzijden van de krant, destijds nog op groot formaat, om te slaan. En in het dorp waar ik opgroeide had ik al op jonge leeftijd alle kinderboeken gelezen. Dat ik zelf alles las wat los en vast zat, bracht geen verandering in het voorlezen voor bedtijd. Na een verhuizing toen ik 11 was, moest ik mijn weg in een andere omgeving vol nieuwe mensen vinden. Dat was niet gemakkelijk. Het voorleesmoment ’s avonds herinner ik mij als een baken van vertrouwde rust en verbinding.

Toen ik een vriendje kreeg en we samen gingen wonen, lazen we elkaar voor uit mooie romans en sliep ik als een roos. Inmiddels heeft het luisterboek deze romantische routine ingehaald en luisteren we allebei ons eigen verhaal.

Volgende generatie

De voorleestijd besteden we inmiddels aan de volgende generatie, die van onze kinderen. En wat is het heerlijk om oude klassiekers te herhalen en samen de prachtige platen in kijk- en zoekboeken te verkennen. Nog leuker en spannender is het om samen een heel nieuw verhaal in te duiken en zo een tocht op de Ballerinus te maken, samen met Mikis zijn ezel een naam te geven of kennis te maken met Gozert, Ties en Luna.

Dat zachte stoffen boekje waar mijn relatie met boeken mee begon staat voor mij symbool voor de intieme momenten van liefdevolle aandacht die ik bij voorlezen ervaar. In mijn columnserie verhaal ik hierover.

Portret Mori van den Bergh

Mori van den Bergh is kinder- en jeugdpsychiater bij KOOS Utrecht. Onlangs voltooide zij met succes haar opleiding tot IMH-specialist bij RINO Amsterdam.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan