Vitamine K verpakken kan helpen om ernstige bloedingen bij baby’s te voorkomen. Daarom krijgen vanaf 2022 alle pasgeboren baby’s hiervoor een injectie toegediend. Toediening in minuscule bolletjes lijkt een kansrijk alternatief voor prikken.

Dat melden onderzoekers in het vakblad Gastroenterology. Een alternatief voor injecties met vitamine K komt daarmee een stap dichterbij. De onderzoekers zijn verbonden aan de Universiteit Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht, en het farmaceutische bedrijf Tiofarma.

Vitamine K is essentieel voor een goed werkende bloedstolling. Pasgeboren baby’s hebben echter vaak een laag gehalte aan vitamine K in hun bloed. Tijdens de zwangerschap wordt de stof beperkt overgedragen aan het ongeboren kind. Om een tekort aan vitamine K te voorkomen, krijgen pasgeboren baby’s daarom extra vitamine K toegediend bij de voeding. Dat is echter niet voldoende voor baby’s die door een leverprobleem vettige stoffen moeilijk kunnen opnemen. Vitamine K is een zeer vettige stof, en een tekort daaraan kan ontstaan bij baby’s bij een verstoorde vetopname. Het tekort kan leiden tot ernstige bloedingen, waaronder hersenbloedingen. De problemen met de vetopname komen doorgaans pas aan het licht als de bloedingen al zijn opgetreden.

Alternatieven voor prikken

Nu wordt vitamine K nog toegediend via druppels, maar het effect daarvan is gering. In Nederland komen nog altijd relatief veel hersenbloedingen bij baby’s voor. De Gezondheidsraad adviseerde daarom vitamine K toe te dienen via injecties. Vorige week maakte staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) bekend het advies op te volgen. Zijn besluit houdt in dat alle pasgeborenen vanaf medio 2022 vlak na de geboorte een eenmalige vitamine K-injectie krijgen. “Wij laten nu zien dat er alternatieven bestaan”, zegt Thijs Rooimans, promovendus aan de Universiteit Utrecht. “Mensen houden nu eenmaal niet van prikken. Daarnaast is het ook gewoon niet altijd mogelijk om injecties toe te dienen.”

Extreem vettig

De opname van vitamine K in het lichaam is complex, omdat het een extreem vettige stof is die slecht oplost in water. Het heeft altijd een hulpstof nodig om goed opgenomen te kunnen worden. De hulpstof is afkomstig uit de gal, dat wordt uitgescheiden in de darm. De stof en neemt vitamine K op in minuscule bolletjes, ook wel micellen genoemd. Dankzij de micellen kan het lichaam wel vitamine K opnemen. Juist bij een verstoorde vetopname ontbreken die hulpstoffen. Een uitkomst zou zijn om vitamine K en de hulpstoffen oraal toe te dienen in de vorm van micellen. Maar het probleem is dat de hulpstoffen uit de gal dan ineens door de maag moeten, waar maagzuren de micellen onherstelbaar beschadigen.

Moleculaire slingers en galzouten

De onderzoekers vonden twee oplossingen voor dat probleem. De eerste stap was vitamine K ‘voorverpakken’ in micellen gemaakt van galzouten die ook in ons lichaam voorkomen. De onderzoekers vonden een samenstelling van galzouten die bestand is tegen maagzuur. Micellen van deze galzouten blijven intact in de maag, en leveren het ingepakte vitamine K af in de darmen. Daarnaast brachten ze op de buitenkant van micellen een soort moleculaire slingers aan, die voorkomen dat de micellen samenklonteren.

Betrouwbare en stabiele opname

In het vakblad Gastroentorology laten de onderzoekers zien dat hun aanpak werkt in proefdieren met een verstoorde vetopname. “Afzonderlijk zijn beide oplossingen ongeveer even effectief”, zegt Peter van Hasselt, verbonden aan het UMC Utrecht. “Maar als je die twee combineert, wordt de opname van vitamine K in het lichaam stabieler en betrouwbaarder. Het is voldoende om in het bloed vitamine K-waarden te krijgen die relevant zijn.”

Novel Orally Formulated Mixed Micelles Optimize Vitamin K Absorption Under Bile Deficient Conditions >>

Bron: umcutrecht.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan