“Ouders van een prematuur kind kampen vaak met tal van verlieservaringen. Het knuffelen, genieten en vertroetelen staan allemaal zwaar onder druk. Behalve deze verliesgevoelens, raken de kersverse moeders ook vaak nog eens het vertrouwen in hun eigen lichaam kwijt en worstelen ze met schuldgevoelens.”

Aan het woord is drs. Bieke Bollen, postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en teamlid van de afdeling  neonatologie van het UZ Leuven. “Er is meer aandacht nodig voor het ouderschap bij een vroeggboorte”, laat zij weten. “Voor veel ouders van een prematuur geboren kind begint de verzorgende rol pas na thuiskomst. Wij moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze zich dan zowel vertrouwd voelen met hun baby als zich zelfverzekerd voelen als ouder.”

Tijdens het congres Vroegsignalering bij baby’s op 15 november gaat Bieke Bollen in een  lezing in op wat er nodig is voor het adequaat ondersteunen van ouders en kinderen bij vroeggeboorte.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan