Een tekort aan vitamine K kan ernstige bloedingen bij een pasgeboren baby veroorzaken. Om dit te voorkomen, krijgen zuigelingen vitamine K toegediend. Dit gebeurt nu nog in de vorm van druppels, maar vanaf 2022 krijgen alle pasgeboren baby’s een injectie met vitamine K. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Gezondheidsraad gaf in 2017 aan dat druppels vitamine K sommige kinderen niet genoeg beschermen. Het gaat om kinderen die borstvoeding krijgen en een verstoorde vetopname hebben. Bij de geboorte is niet te zien bij welke kinderen dit het geval is. Uit internationale studies blijkt dat toediening bij hen via een prik beter werkt.

Implementatieplan

Toediening via een prik heeft gevolgen voor verschillende processen in de geboortezorg. Zo moeten het voorlichtingsmateriaal voor ouders en de digitale dossiers van het kind worden aangepast. Het is namelijk belangrijk om bij te houden welke baby’s de prikvorm krijgen en of dat inderdaad goed werkt. Daarom heeft het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS, samen met zorgprofessionals en belangenorganisaties van ouders, een plan gemaakt voor het veranderen van de toedieningsvorm.

Verschillende beroepsgroepen in de geboortezorg en organisaties die ouders vertegenwoordigen, steunen allemaal de andere aanpak. Baby’s krijgen hierbij direct na de geboorte een prik met vitamine K. Eén prik is dan genoeg. Als ouders dit niet willen, kan hun baby de vitamine via de mond krijgen. Dan zijn er drie doses nodig.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Bij borstvoeding en flesvoeding

Een tekort aan vitamine K komt in principe alleen voor bij baby’s die borstvoeding krijgen. Aan flesvoeding is voldoende vitamine K toegevoegd, ook voor baby’s met een verstoorde vetopname. Toch geldt het nieuwe beleid voor alle baby’s om een uniform beleid te hebben met zo min mogelijk uitzonderingen. De baby krijgt de injectie uiterlijk 1 uur na de geboorte en 1 prik is voldoende. Ouders kunnen er ook voor kiezen om de injectie te weigeren. Deze kinderen moeten vitamine K dan oraal toegediend krijgen: 2 mg vlak na de geboorte, op dag 4 of 5 en in week 4 of 5. Ook hierin is geen onderscheid tussen borst- en flesgevoede baby’s.

Bronnen: rivm.nl / nieuwsvoordietisten.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan