Een eetprobleem bij jonge kinderen aanpakken met behulp van videobeelden? Ja, dat is een effectieve werkwijze, benadrukt Jessica Boerema. Zij spreekt uit ervaring. “Het mooie vind ik dat de video-interactiebegeleiding ouders in hun kracht zet.”

Jessica Boerema werkt als medisch pedagogisch zorgverlener en video-interactiebegeleider in het Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen. Daarnaast heeft zij haar eigen praktijk Contact in Beeld. “Ik zie in mijn werk in het ziekenhuis veel kinderen die grote moeite hebben met eten. Die zijn eerst bij de kinderarts geweest om een medisch probleem uit te sluiten. Als er lichamelijk niets aan de hand is, kunnen ouders naar de psychosociale zorgpoli worden verwezen waar ik werk.”

Jessica Boerema: “Vooral geslaagde interacties bieden een ingang om te praten over het wegnemen van spanning aan tafel”

Contact herstellen

Jessica neemt eerst een uitgebreide anamnese af. “Daaruit kunnen verstorende factoren naar voren komen zoals een vroeggeboorte of een ouder die zelf moeite heeft met eten. Dat is belangrijk voor mij om te weten. Als ouders het fijn vinden om met behulp van video-interactiebegeleiding te gaan kijken wat zij voor hun kind kunnen betekenen, maken we de eerste filmopname. Centraal staat het herstellen van het contact tussen de ouders en hun kind. Dat doe ik door de natuurlijke communicatie in beeld te brengen. Vervolgens kijk ik de beelden samen met de ouders op een methodische wijze terug. Meestal zijn de videobeelden voor hen direct al verhelderend. Het allermooiste is eigenlijk dat ouders zelf dan vaak zien wat er gebeurd in het contact. Dat geeft hen de mogelijkheid om te bedenken wat hun kind nodig heeft. Bijvoorbeeld op een andere manier reageren om hun kind meer ontspannen aan tafel te laten zitten.”

Geslaagde interacties

De opnames maakt Jessica in de speelkamer van het ziekenhuis. Opmerkelijk is dat het niet per se noodzakelijk is om een eetsituatie te filmen. “Het gaat er vooral om te achterhalen hoe het kindje in zijn of haar vel zit en welke signalen het afgeeft. Van daaruit maak je een koppeling naar de eetsituatie thuis.” Aanvullend gebruikt ze wel regelmatig opnames van de ouders zelf. “Soms vinden zij het namelijk fijn om specifiek naar bepaalde eetmomenten te kijken. Dan kijken we vooral naar de geslaagde interacties die te zien zijn. Sommige ouders willen ook naar minder geslaagde momenten kijken. Dan is het helpend om een dergelijk  beeld tegenover een geslaagd beeld te zetten. Dat helpt ouders te laten ontdekken hoe het kan dat er in de ene situatie spanning ontstaat en in het andere moment een etend kind te zien is.”

Methode zet ouders in hun kracht

Jessica is blij dat video-interactietraining een methode is die nog steeds actief wordt gebruikt door professionals in verschillende settingen. “Dat is fijn, want je kunt er in vrij korte tijd goede resultaten mee bereiken. Meestal kan ik een behandeling in twee tot vijf sessies afronden.” Gezien het succes, pleit ze ervoor om de methodiek onder de aandacht te houden bij zorgprofessionals. “Je kunt op deze manier ouders in hun krachten zetten. Als vanzelf ontdekken ze wat ze voor hun kind kunnen betekenen om de problemen rondom het eten op te lossen. Dat maakt voor mij de methodiek zo mooi.”

Advertentie

Do’s en don’ts

Wel wijst ze op enkele do’s en don’ts geven bij het inzetten van dit hulpmiddel. “Benadruk vooraf dat je vanuit het kind naar de beelden gaat kijken. Welke signalen worden er afgegeven en wat zijn de intenties?” Valkuil is bij de introductie zeggen van ‘We gaan kijken hoe jullie het doen aan tafel’. “Op die manier raak je per direct de ouders kwijt. Eigenlijk zeg je daar namelijk mee dat het aan hen ligt. Zo werkt het gewoon niet. Je kunt ervanuit gaan dat ouders altijd goede intenties hebben. Alleen hebben ze soms een steuntje in de rug nodig om de signalen of intenties te begrijpen.

Lezing tijdens congres over eetproblemen

Op 9 september gaat Jessica in een lezing uitgebreid in op de ins & outs van video-interactiebegeleiding bij moeilijk of slecht etende jonge kinderen. Zij is namelijk één van de sprekers van het online congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ dat op die datum van start gaat. “Dit doe ik onder meer aan de hand van beelden. Ook laat ik het proces zien wat ik met ouders aanga en tot welke inzichten en groei dit kan leiden.”

Programma online congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ >>

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan