Wat kinderen zien in bord-, kaart- en computerspelletjes beïnvloedt hun eetgewoontes. Het kan hun zowel helpen om meer groente en fruit te eten als aanzetten tot het consumeren van meer ongezonde snacks.

Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Copenhagen waarover nieuwsvoordietisten.nl bericht. De onderzoekers bestudeerden in een review 43 studies die keken naar de invloed van spelletjes op het eetgedrag van kinderen.

Positieve en negatieve effecten

De meeste spelletjes bleken effect te hebben op de gewenste manier. “Het best werken spelletjes waarbij de speler een held op een missie is, er sprake is van competitie en er een boeiend einde is, waarbij het winnen samenhangt met het eetgedrag”, vertelt onderzoeker Ching Yue Chow. Een voorbeeld is een spel waarbij kinderen van 5 à 6 jaar oud een superheld waren, die mensen kon verslaan door fruit en groente te eten. Dit zorgde ervoor dat kinderen 66 procent meer fruit en 44 procent meer groenten gingen eten uit de schoolkantine en thuis dan voorheen. Bovendien waren die kinderen meer bereid om nieuwe soorten groente en fruit te proeven.

Een vergelijkbaar effect werd bereikt voor ongezonde voeding. Bedrijven kunnen ‘advergames’ inzetten om bijvoorbeeld snacks te promoten. Kinderen die deze games speelden, gingen juist meer van de ongezonde producten eten na het spelen van deze reclame-spellen.

Intrinsieke motivatie

Vanuit psychologisch oogpunt is het van belang dat de effectieve spellen kinderen het gevoel geven dat ze zelf bepalen wat er gebeurt, dat ze zich competent voelen om de nodige acties uit te voeren en dat ze zich deel van een team voelen. De onderzoekers benadrukken dat het het beste werkt als de spellen zo ontwikkeld zijn dat ze de kinderen intrinsiek motiveren, door bijvoorbeeld nieuwe kennis op te doen en toe te passen en niet alleen door beloningen.

“Alle studies op dit gebied laten zien dat de spellen een direct effect hebben op de kinderen, of het gaat om gezonde of om ongezonde snacks”, aldus Ching Yue Chow. “Je moet je er dus van bewust zijn dat spellen ook een negatief effect kunnen hebben op de eetgewoontes van het kind.” Of de resultaten ook op langere termijn aanhouden, daar is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan.

Using games to get kids to eat more fruits and vegetables >

Bron: nieuwsvoordietisten.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan