Een Virtual Reality bril kan worden ingezet bij de revalidatie van kinderen met eenzijdige verlamming. Daarbij wordt het opmeten van de goede hand terugvertaald in een beweging van beide handen in de virtuele spelomgeving. Het idee is gebaseerd op de ‘spiegeltherapie’ die werd ontwikkeld voor de behandeling van fantoompijnen.

Kinderen met eenzijdige verlamming (hemiplegie), bijvoorbeeld als gevolg van een hersentumor, moeten tijdens hun revalidatie regelmatig oefenen. Het is echter niet eenvoudig om hen daarvoor te motiveren. Ze spelen immers liever en computerspelletjes zijn vaak een favoriete bezigheid.

Ontwikkeling
Zo ontstond twee jaar geleden het idee bij tien bedrijven en onderzoeksgroepen om een zogeheten ‘exergame’ te ontwikkelen voor kinderen met hemiplegie. Een exergame combineert ‘exercise’ of fysieke activiteit en ‘gaming’. Naast een zeer nauwkeurige tracking van de bewegingen, werd ook een platform ontwikkeld waarmee de therapeut de frequentie, de kwaliteit, en de vooruitgang in de oefeningen kan opvolgen. Vervolgens is een prototype voor een exergame ontwikkeld dat gebruik maakt van een VR-bril voor spiegeltherapie.

Spiegeltherapie
“Spiegeltherapie wordt vaak gebruikt voor volwassenen met eenzijdige verlamming ten gevolge van een beroerte en voor de behandeling van fantoompijnen” legt Hilde Van Waelvelde van de UGent-onderzoeksgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie uit. “Daarbij wordt een spiegel geplaatst tussen de normale arm en de verlamde arm. Bij beweging van de ‘goede’ arm, zie je in de spiegel beide armen normaal bewegen. Zo worden de hersenen misleid en verbetert de beweging van de verlamde arm of verdwijnen fantoompijnen.”

Spiegeltherapie is echter moeilijk toe te passen bij kinderen omdat ze het vervelend vinden en snel hun aandacht verliezen. “In plaats van een spiegel gebruiken wij nu een VR-bril. Op die manier willen we ook kinderen tussen 4 en 12 jaar met spiegeltherapie kunnen behandelen. De beweging van de goede hand wordt opgemeten en dit vertaalt zich in een beweging van beide handen in de virtuele spelomgeving.”

AdvertentieVROEG-congres

Aan de slag
Eerder deze maand presenteerden de partners van het Imec.icon-project We-Move een prototype van een Mega Mindy computerspel dat kinderen met eenzijdige verlamming helpt revalideren. Met een VR-bril zien zij tijdens het spel hun verlamde arm perfect bewegen, wat hun hersenen traint om dat op termijn ook ‘in het echt’ te doen.

Dit nieuwe exergame werd tijdens het project getest, vooral om na te gaan of kinderen de virtual reality techniek aanvaarden. Het bleek voor hen geen probleem om met de bril hun oefeningen uit te voeren. Therapeuten en neurologen kunnen nu met het spel aan de slag om het effect op de revalidatie en op de hersenen verder te onderzoeken.

Tegengaan obesitas
In het kader van We-Move werd nog een tweede prototype van een exergame ontwikkeld, een algemeen activerend game dat onder andere voor obese kinderen kan worden gebruikt. Met een dieptecamera en drukzooltjes, om bewegingen zeer nauwkeurig te kunnen detecteren, worden kinderen aangezet om te lopen, te springen en te vliegen, en samen met Mega Mindy of Mega Toby een boef te vangen. Alle data worden nauwkeurig opgeslagen zodat de therapeut via een gebruiksvriendelijke interface de frequentie, de kwaliteit en de vooruitgang in de oefeningen kan opvolgen, ook wanneer die thuis worden uitgevoerd.

Klik hier voor meer informatie

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan