In augustus 2018 is de boekenserie Dr. Giraf gelanceerd. Onderdeel van deze serie is het boekje ‘Half half’ over een gespleten gehemelte en lip. Het is een voorleesboekje voor jonge kinderen.

Het boekje kan een leidraad vormen voor het vertellen over een operatie of behandeling rondom schisis. Tegen de tijd dat kinderen met deze aandoening oud genoeg zijn om verhalen te kunnen begrijpen, zou de kwaal reeds verholpen moeten zijn – maar dat is niet altijd het geval. Soms vragen de behandeling en het genezen veel tijd of komt dat pas later in de kindertijd aan de beurt. Dat maakt het tot een moeilijke en emotionele ervaring voor jonge patiënten.

Half-Half maakt duidelijk dat het niet enkel gaat over het samenvoegen van twee helften maar ook over het herstellen van zelfvertrouwen en geloof in jezelf. De boodschap: het is belangrijk dat een kind met schisis zich niet alleen van buiten, maar ook van binnen compleet voelt. De illustraties zijn eenvoudig en spreken tot de verbeelding van kinderen.

Het boekje kost € 14,95 en is onder meer via bolcom te bestellen, klik hier.

Het project Dr. Giraf

De serie is bedacht en geïllustreerd door Rejane Dal Bello, grafisch ontwerper en illustrator in samenwerking met Stefan Liute, voormalig arts, en Jayshree Viswanathan, copywriter. Doel van hun project is ouders te helpen een gewone of ernstige ziekte uit te leggen aan hun kind.

Ga voor meer informatie naar de Engelstalige website van Dr. Giraf en/of bekijk de promotievideo van het project.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan