De kans op overgewicht neemt toe indien kinderen korter dan 4 maanden borstvoeding krijgen. Dit aspect dient mee te worden gewogen bij een besluit om ter preventie van voedselallergie een eerdere introductie van vast voedsel te adviseren. Dat stellen Nederlandse onderzoekers op basis van hun studie welke is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.

Het doel van de studie was om te bekijken of een vroege introductie van vast voedsel (voor de leeftijd van 4 maanden) naast borst- of flesvoeding geassocieerd is met overgewicht op kinderleeftijd.

Hiervoor is gebruik gemaakt van data van het Prevention of Asthma and Mite Allergy (PIAMA) cohort, bestaande uit 3963 kinderen die geboren zijn in 1996-1997. Tijdens deze studie zijn vragenlijsten ingevuld door hun ouders in zwangerschap, bij 3 maanden, jaarlijks van 1 tot 8 jaar en bij 11, 14 en 17 jaar oud. Er werd onder andere bijgehouden wanneer een kind voor het eerst vast voedsel kreeg.

Verhoogde kans

Voor deze analyse werden 2611 participanten die na een a terme zwangerschap geboren waren en waarvan de relevante informatie beschikbaar was geïncludeerd. Kinderen die vast voedsel kregen voor de leeftijd van 4 maanden hadden een hogere kans op overgewicht dan kinderen die later startten met vast voedsel. Deze associatie werd gezien bij kinderen die kunstvoeding kregen en bij kinderen die borstvoeding kregen.

AdvertentieVroeg-congres artikel

De duur van de borstvoedingsperiode had invloed op de gevonden associatie: kinderen die korter dan 4 maanden borstvoeding kregen hadden een hogere kans op overgewicht in vergelijking met kinderen die later vaste voeding kregen, maar kinderen die langer dan 4 maanden borstvoeding kregen niet.

Voedselallergiepreventie

De onderzoekers stellen dat als richtlijnen worden geüpdatet en ter preventie van voedselallergie een eerdere introductie van vast voedsel geadviseerd wordt, dat op basis van deze studie mogelijk het aantal kinderen met overgewicht bij kinderen die kunstvoeding of korter dan 4 maanden borstvoeding krijgen kan toenemen. En daarom deze studie bij die beslissing meegewogen zou moeten worden.

Early introduction of complementary foods and childhood overweight in breastfed and formula-fed infants in the Netherlands: the PIAMA birth cohort study >

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan