Veel jonge gezinnen tobben met eetproblemen. Tijdig signaleren hiervanis belangrijk. “Met iets meer eigen bagage over een paar uitgangspunten kan men ouders vaak al heel goed zelf adviseren en is doorverwijzen lang niet altijd nodig”, geeft Marilene de Zeeuw aan.

Steeds meer peuters en kleuters kampen met eetproblemen. “Het belang van tijdig bijsturen wordt ernstig onderschat”, aldus De Zeeuw. “Jammer, want in een vroeg stadium kun je de meeste problemen snel verhelpen. Daarmee kun je voorkomen dat iets wat klein begint, uitgroeit tot een enorm probleem.”


Marilene de Zeeuw: “Men googelt zich suf op zoek naar
speciale adviezen  en aangepaste groentehapjes”

Niet dwingen
Niet dwingen is van groot belang om problemen bij moeilijke jonge eters niet  te verergeren. “Het is ook aan professionals om ouders daarin te reguleren, zodat zij rustig blijven en vertrouwen uitstralen. Het gaat er om dat het eten weer leuk wordt. Nu kom ik ware loopgravenoorlogen tegen aan tafel. Ik film regelmatig situaties waar je zelf bijna misselijk van wordt, als je ziet hoe verdrietig ouder en kind elkaar maken. Mensen raken elkaar daar echt kwijt aan de eettafel, overigens allemaal met goede bedoelingen.”

Smeren en knoeien
Over belonen heeft De Zeeuw gemengde gevoelens. “Als je beloont, zeg je eigenlijk dat het inderdaad zo vies is dat er wel iets tegenover moet staan om het aantrekkelijk te maken. De grootste beloning is dat een gezin weer gezellig en ontspannen rond de eettafel zit. Wat ik daarnaast aanmoedig, is dat het kind weer lekker mag kliederen met eten. Veel ouders zijn namelijk heel afkerig van smeren en knoeien. Daar wordt dan veel nadruk op gelegd, terwijl ik denk ‘hij neemt een hap, toe nou!’.”

Eerder signaleren
De praktijk leert dat de drempel bijzonder hoog ligt om een professional te raadplegen. “Vaak is er al heel veel aangemodderd. Mijn boodschap om beter te leren signaleren , snel hulp bieden en zo nodig door te verwijzen.” De Zeeuw ziet veel kansen voor eerdere signalering in de jeugdgezondheidszorg en hoopt dat veel meer professionals leren te focussen op voedingsproblemen. “Als je er namelijk op tijd bij bent, hoeft het allemaal niet zo dramatisch te worden en kan het in veel gevallen vrij gemakkelijk weer beter gaan.”

Drs. Marilene de Zeeuw is klinisch psycholoog Kinderen en Jeugd, psychotherapeut, supervisor gedragstherapeut VGCt en IMH specialist

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan