Eenderde van de etiketten van peutermelkproducten voldoet niet volledig aan de eisen die de wetgeving er aan stelt. Dit blijkt uit onderzoek naar de etikettering, presentatie en reclame van peutermelk. Het onderzoek, verricht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), betrof niet de samenstelling of kwaliteit van peutermelk.

Van de onderzochte 25 beoordeelde producten peutermelk (van 16 fabrikanten) voldeden er 17 (68%) aan de wetgeving. ‘Voldoen’ houdt in dat alle regels met betrekking tot het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op  etikettering, reclame en presentatie (bijvoorbeeld in een folder of op een website) correct zijn toegepast.

Voedingsclaims
Bij 7 producten was sprake van een overtreding van de claimsverordening. Zo werd bijvoorbeeld de voedingsclaim ‘geen suiker toegevoegd’ op een product aangetroffen, terwijl dit alleen vermeld mag worden als ook op het etiket staat dat er van nature aanwezige suikers in het product zitten en dat was niet het geval. Een ander voorbeeld van een overtreding was de claim ‘licht(er) verteerbaar’ op 2 geitenmelkproducten; wetenschappelijk is niet bewezen of geitenmelk lichter verteerbaar is, en het is onduidelijk wat dit precies betekent.

Verbetering
De NVWA houdt intensief toezicht op de etiketteringsregels, presentatie en reclame van zuigelingen- en peutermelk, ook omdat het hier gaat om een groep kwetsbare consumenten. De situatie is wel verbeterd ten opzichte van 2014, toen slechts 15% van de etiketten van onderzochte producten voldeden. gezien de vermindering van het aantal geconstateerde overtredingen in 2016. Het opleggen van bestuurlijke boetes en het nemen van stringentere maatregelen bij geconstateerde overtredingen heeft in veel gevallen dus effect gehad.

Zelfreguleringssysteem
Ook heeft de sector van fabrikanten van zuigelingenvoeding in 2015 het initiatief genomen om een systeem van zelfregulering op te zetten voor etikettering en reclame voor zuigelingenvoeding. Dit zelfreguleringssysteem heeft waarschijnlijk eveneens bijgedragen aan de verhoging van de naleving van de wetgeving bij de deelnemende fabrikanten van peutermelk. De NVWA gaat in 2017 en 2018 beoordelen of dit zelfreguleringssysteem in de praktijk inderdaad leidt tot betere naleving.

Inspectieresultaten Peutermelk handhaving claims op etikettering, presentatie en reclame

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan