Kinderen die intensieve kindzorg krijgen, moeten elk jaar een nieuwe indicatie krijgen van een verpleegkundige. Staatssecretaris Van Rijn (VWS) vindt dit niet langer nodig voor kinderen waarvan duidelijk is dat hun zorg niet verandert.

Dat zei de staatssecretaris tijdens een debat over intensieve kindzorg, meldt Nursing. Hij reageerde daarmee op een motie van Tweede Kamerlid Mona Keijzer (CDA).

Kinderthuiszorg
Intensieve kindzorg staat ook wel bekend als ‘kinderthuiszorg’. Het gaat om verpleging en verzorging na het ziekenhuis voor kinderen tot 18 jaar met ernstige medische problemen. Verpleegkundigen indiceren het kind en helpen bijvoorbeeld met beademen, infuustherapie, prikken, wondzorg of stomazorg. Intensieve kindzorg valt bij zorgverzekeraars onder de aanspraak wijkverpleging.

Zinvol
In haar motie vraagt Keijzer om dit te veranderen. “Indiceren is alleen zinvol als medisch of zorginhoudelijk de situatie van het kind wijzigt”, aldus Keijzer tijdens het debat. Ze verzoekt de regering om met zorgverzekeraars te overleggen wanneer verpleegkundigen kinderen wel en niet hoeven te indiceren. Hiermee wil ze de bureaucratie verminderen voor kinderverpleegkundigen.

Richtlijn
De staatssecretaris is het met Keijzer eens en belooft het indiceren te bespreken met de beroepsgroep. “We werken met elkaar aan een richtlijn voor de intensieve kindzorg voor en door de beroepsgroep. En ik zou hen dit punt willen meegeven”, reageerde de staatssecretaris gisteren op de motie. “Soms is het hard nodig om te indiceren omdat de situatie is veranderd. Maar daar waar je op je klompen kunt aanvoelen dat de situatie niet verandert, zou je inderdaad niet moeten indiceren.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan