De Tovertafel, eerder ontwikkeld voor mensen met dementie en een verstandelijke beperking, is er nu ook in een versie voor jonge kinderen. Het hulpmiddel biedt hen een veilige omgeving en stimuleert het samen spelen, óók voor kinderen waarvoor dat niet vanzelfsprekend is.

Vanaf nu kunnen ook kinderen in de zorg en het (speciaal) onderwijs de interactieve spellen van de Tovertafel ervaren. Met de Tovertafel Sprout is een ondersteunend hulpmiddel voor kinderen met een grote of kleine beperking in hun ontwikkeling. De Tovertafel Sprout daagt hen uit om samen te spelen. En dat is belangrijk. Want spelende kinderen zijn lerende kinderen.

Projectie van interactieve spellen

De Tovertafel Sprout, ontwikkeld door Active Cues, is een speels product dat interactieve spellen op tafel of op de grond projecteert. Twaalf serious games geven prikkels op sociaal, fysiek en cognitief gebied. De spellen zijn specifiek ontwikkeld voor kinderen die (langdurig) verblijven in het ziekenhuis, die onderwijs volgen in het speciaal onderwijs of in de onderbouw van het reguliere onderwijs. Kinderen kunnen bijvoorbeeld leren over samenwerking, op je beurt wachten en leren door actie-reactie.

“We zien dat de Tovertafel kinderen verwondert en een veilige omgeving biedt om te leren”, zegt Hester Le Riche, Tovertafel-bedenker en CEO van Active Cues. “Het maakt samen spelen mogelijk, óók voor kinderen waarvoor dat niet vanzelfsprekend is!”

Ontwerpen met de doelgroep

Alle spellen zijn ontwikkeld samen met zorg- en (speciaal) onderwijsinstellingen ontwikkeld door gebruik te maken van co-design: een ontwerpproces waarbij Active Cues en de doelgroep nauw met elkaar samenwerken. Met huidige en nieuwe samenwerkingspartners zal verder verkend worden waar de behoeften liggen van kinderen met verschillende uitdagingen in verschillende zorgomgevingen. Met die inzichten uit de praktijk worden de spellen geoptimaliseerd tot een speelse ervaring die hen en hun familie en begeleiders verwondert en verbindt.

Meer geluksmomenten

“Alle kinderen willen kind zijn en zich onderdeel voelen van de groep”, aldus Hester Le Riche. “Dat we dit met onze technologie kunnen realiseren, is echt een droom die uitkomt. Wij gunnen álle kinderen, meer geluksmomenten met elkaar en hun omgeving. Want een spelend kind is een lerend kind.”

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de Tovertafel Sprout naar: https://tovertafel.nl/sprout

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan