De Kindergebaren-app leert dove, slechthorende én horende kinderen van nul tot vier jaar spelenderwijs gebaren. Dit versterkt de communicatie tussen jonge kinderen. De app van de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende kind (NSDSK) is uitgeroepen tot de winnaar van de Gehandicaptenzorgprijs 2018.

De jury van de Gehandicaptenzorgprijs koos voor de Kindergebaren-app omdat deze laat zien hoe belangrijk de ontwikkeling van een kind is in de cruciale leeftijdsfase van nul tot vier jaar. Door kinderen vroegtijdig gebaren te leren, stimuleer je hun ontwikkeling op vele andere terreinen.

Meer interactie

De app versterkt interactie tussen doven, slechthorenden en de horende omgeving. Samen leren zij van gebaren via filmpjes en een quiz. De app is gratis beschikbaar en is intussen al 50.000 keer gedownload.

Het idee ontstond door een samenspel tussen professionals, waaronder onderzoeker Eveline Dirks, en de vader van een doof kind, die de app uiteindelijk bouwde. Ook werd de input van kinderen meegenomen in de ontwikkeling van de app.

In een filmpje (met ondertiteling) vertelt Evelien Dirks, onderzoeker en ontwikkelaar van de app, meer over de Kindergebaren-app. Op maandag 12 november kreeg de Kindergebaren-app aandacht in het NOS Jeugdjournaal.

De KinderGebaren-app is mogelijk gemaakt door de NSGK. De app is gratis te downloaden in de AppStore en in de Play Store.

Aanmoedigingsprijs

De twee overige genomineerden; de app signaLEREN van Koraal en het digitale programma voor psycho-educatie ‘Zie je wel’ van Bartimeus, ontvingen een aanmoedigingsprijs van €2.500,- .

Kennisontwikkeling

De VGN organiseerde de toekenning van de Gehandicaptenzorgprijs voor de zevende keer. Het thema was innovatie. De VGN wil hiermee gehandicaptenzorginstellingen stimuleren tot kennisontwikkeling. Ook wil ze kwaliteitsverbetering belonen, met als doel de kwaliteit van het leven van mensen met een beperking te verbeteren.

Bron: VGN

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan