Vegetarisch eten verdubbelt kans op ondergewicht bij jonge kinderen

0
88

Vegetarische kinderen laten een vergelijkbare groei en voedingsstatus zien dan kinderen die vlees eten. Wel hebben zij een hogere kans op ondergewicht. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 9.000 kinderen, onlangs gepubliceerd in Pediatrics.

De onderzoekers evalueerden de groei- en voedingsstatus van 8.907 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot acht jaar. Hieruit blijkt dat kinderen met een vegetarische voeding vergelijkbare gemiddelde body mass index (BMI), lengte en ijzer-, vitamine D- en cholesterolwaarden hebben als degenen die vlees consumeerden. Wel hebben kinderen met een vegetarisch voeding bijna twee keer zoveel kans op ondergewicht. Er was echter geen bewijs van een verband met overgewicht of obesitas.

Ondervoeding

Ondergewicht is een indicator voor ondervoeding en kan betekenen dat de kwaliteit van de voeding van het kind niet voldoende is om normale groei te ondersteunen. Internationale richtlijnen over vegetarische voeding in de baby- en kindertijd zijn verschillend in hun aanbevelingen, omdat eerdere studies over de relatie tussen vegetarische voeding, groei en voedingsstatus tegenstrijdige resultaten hadden. Er zijn echter maar weinig studies die de invloed van vegetarische diëten op de groei en de voedingsstatus van kinderen hebben geëvalueerd.

Vegetarische eetpatronen

Een beperking van dit onderzoek is dat de onderzoekers de kwaliteit van de vegetarische voedingen niet hebben beoordeeld. De onderzoekers merken op dat vegetarische eetpatronen er in vele vormen zijn. De kwaliteit van het individuele dieet is dan ook heel belangrijk kan voor de groei en de voedingsresultaten.

De onderzochte kinderen waren allemaal deelnemers aan het TARGet Kids!-cohort­onderzoek. De gegevens werden verzameld tussen 2008 en 2019.

Bron: voedingsgeneeskunde.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here