Adviezen over vegetarische en veganistische voeding voor jonge kinderen

0
741

De Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft een brochure voor gezondheidsprofessionals uitgebracht met de belangrijkste adviezen voor een vegetarische en veganistische voeding voor kinderen tot 6 jaar. De brochure bevat onder meer aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen een adviezen aan professionals hoe hiermee om te gaan.

De brochure Vegetarische voeding, geschreven door Vlaamse (kinder)artsen en (kinder)diëtisten, speelt in op de toenemende interesse voor vegetarisch en veganistisch eten. De auteurs verduidelijken wat een evenwichtige vegetarische voeding voor kinderen inhoudt en belichten de mogelijke risico’s op voedingstekorten. De auteurs wijzen er op dat een veganistische voeding niet in alle voedingsbehoeften van snelgroeiende jonge kinderen kan voorzien. Daarom adviseren ze extra vitamine B12 en calcium via supplementen of verrijkte voedingsmiddelen. Ook wordt professionals geadviseerd om een kind dat veganistisch eet door te verwijzen naar een arts en diëtist. De brochure is online te downloaden en beslaat ruim 60 pagina’s.

Gezonde voeding voor peuters en kleuters

De Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft daarnaast nog een nieuwe brochure uitgebracht: “Gezonde voeding voor peuters en kleuters”. Deze brochure gaat in op de specifieke voedingsbehoeften van peuters en kleuters. Er wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij het vaak wisselende eetpatroon van jonge kinderen en bij het belang van een goed onderbouwde diagnose voordat kinderen een dieet krijgen voorgeschreven.

Vernieuwde brochure over flesvoeding

Tenslotte heeft de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde de brochure “Kunstvoeding voor zuigelingen” geactualiseerd. Het huidige aanbod aan zuigelingen-, opvolg- en groeimelk op de Belgische markt is hierin kritisch onder de loep genomen. In België adviseert men vanaf 6 maanden tot een leeftijd van 12 à 18 maanden opvolgmelk. Groeimelk geven tot de leeftijd van 3 jaar is niet essentieel, maar kan volgens de Vlaamse kinderartsenvereniging een makkelijke aanvulling zijn om tot een evenwichtig samengestelde voeding te komen. Voorwaarde is wel dat men kiest voor niet-gezoete groeimelk met een verlaagd eiwitgehalte.

Bronnen: nieuwsvoordietisten.nlNICE

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here