Herhaald proeven van onbekende groentesoorten, als onderdeel van de dagelijkse routine op het kinderdagverblijf, helpt om de consumptie van onbekende groenten te verhogen. Voor neutraal smakende of bekendere groentesoorten zijn echter andere innovatieve strategieën nodig. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research.

Vier locaties van kinderdagverblijf Partou deden mee aan het onderzoeksproject. Op alle locaties werd eerst gemeten hoeveel de kinderen aten van pompoen, courgette en rettich. Vervolgens kregen de kinderen op twee locaties vijf maanden lang herhaaldelijk deze drie groentesoorten aangeboden tijdens een snackmoment in de middag.

Twee productvormen

Elke groentesoort werd aangeboden in twee productvormen: pompoen geblancheerd en als crackersmeersel; courgette geblancheerd en als soep; rettich rauw en als crackersmeersel. Daarna deden alle vier locaties mee aan de nameting om te bepalen hoeveel de kinderen nu aten van de pompoen, courgette en rettich.

De kinderen die herhaald geproefd hadden verhoogden hun inname voor pompoen van circa 20 naar 35 gram en voor rettich van 10 naar 25 gram. De inname van courgette veranderde niet, mogelijk doordat courgette een neutrale smaak heeft en bekender was in deze groep dan vooraf gedacht.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Herhaald proeven helpt

De onderzoekers concluderen dat herhaald proeven van onbekende groentesoorten als onderdeel van de dagelijkse routine op het kinderdagverblijf helpt om de consumptie van onbekende groenten te verhogen. Voor neutraal smakende of bekendere groentesoorten zijn volgens hen andere innovatieve strategieën nodig om bij te dragen aan een verhoging van de groenteconsumptie.

Peuters eten te weinig groente

Nederlandse 2-3-jarigen eten gemiddeld 38 gram groente per dag, terwijl de dagelijkse aanbeveling 50-100 gram groente is. Het aanleren van gezonde eetgewoonten begint al op jonge leeftijd, vandaar dat onderzoek wordt uitgevoerd naar wat kinderen kan bewegen meer groente te eten. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd in een onderzoek- of thuissetting, is gebleken dat herhaald proeven van een nieuwe groente effectief kan zijn om de groenteconsumptie te verhogen. De vraag was of dit principe ook met meerdere groenten in de praktijk van alledag op het kinderdagverblijf zou werken, als kinderen samen eten met hun begeleiders.

Publiek en privaat

Het onderzoek is gepubliceerd in Appetite. Het is een publiek-private samenwerking, waaraan is meegewerkt door het GroentenFruitHuis, Partou Kinderopvang en Van Gelder groente & fruit. Een PPS is een meerjarige publiek-private samenwerking met cofinanciering vanuit de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Is repeated exposure the holy grail for increasing children’s vegetable intake? Lessons learned from a Dutch childcare intervention using various vegetable preparations

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan