De bureaucratie rondom peuterscholen is zó groot, dat kansarme ouders erdoor lijken af te haken. Mogelijk vallen hierdoor juist de meest kwetsbare kinderen buiten de boot.

Dat meldt het AD.Twee jaar geleden werden de kinderopvang en peuterspeelzaal in Rotterdam op één hoop gegooid, om gescheiden werelden tegen te gaan. Tot die tijd gingen kinderen van rijkere ouders vaak naar de kinderopvang en kinderen van armere ouders naar de, veel goedkopere, peuterspeelzaal. Voortaan zou er één voorziening zijn voor álle kindjes. In groepen 0, deels onder het dak van basisscholen, zouden alle 2- en 3-jarigen worden bijgespijkerd op bijvoorbeeld taalgebied om grote verschillen in de kleuterklas te voorkomen.

Lastige regels

Peuter & Co, met 70 vestigingen voor 2800 Rotterdamse peuters, maakt zich zorgen: de instroom stokt. De directie vreest dat dit komt doordat ouders het nieuwe systeem veel te ingewikkeld vinden. Sinds de samenvoeging is het namelijk moeilijker om een peuter onder te brengen dan vroeger bij de peuterspeelzaal. Zo moet voor een groep 0, volgens landelijke regels, onder meer kinderopvangtoeslag worden aangevraagd. Dat is lastig voor laaggeletterde ouders of ouders die niet goed met computers kunnen omgaan. Ook moeten ouders een eigen bijdrage betalen, waardoor zij vrezen dat de groep 0 duur is. Mogelijk houden ze door deze combinatie vaker hun kindje thuis. Terwijl juist hún peuter gebaat zou zijn bij lessen die taal- of ontwikkelingsachterstanden in

Onwenselijk

Peuter & Co heeft haar zorgen over dalende instroom gedeeld met de gemeente. Wethouder Sven de Langen zegt dat de aanvraag van kinderopvang voor sommige ouders inderdaad te ingewikkeld is en de eigen bijdrage voor sommigen te hoog, en dat dit mogelijk een barrière is. Dit vindt hij onwenselijk, omdat peuterscholen voor iedereen bereikbaar moeten zijn. De wethouder zal nu met Peuter & Co onderzoeken of de instroom bij alle groepen 0 stokt en waarom dan.

“Het kan zijn dat peuters niet bij ons komen maar wél bij andere aanbieders. Dat zou mooi zijn, dan leren ze in elk geval ergens”, aldus Peuter & Co-directeur Vigdis van der Giesen. “Maar als blijkt dat de instroom bij andere groepen óók stagneert, moeten we echt obstakels gaan wegnemen.”

Bron: AD

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan