Meisjes vanaf 6 jaar denken dat jongens slimmer zijn. Opmerkelijk, want op  5-jarige leeftijd zagen de meeste kinderen hun eigen genderidentiteit nog als de slimste. Bij jongens werden geen significante verschillen opgemerkt door de jaren heen.

Dat blijkt uit een studie van Lin Bian, Sarah-Jane Leslie en Andrei Cimpian in het tijdschrift Science waarvan Zizoonline en NU.nl melding maken. De studie wilde onderzoeken waarom 50% van de bevolking in de VS vrouwen zijn, terwijl van alle wetenschappers en ingenieurs slechts 30% vrouw is.

Raden
“Er zijn veel mensen op de plaats waar ik werk, maar er is één persoon die speciaal is. Deze persoon is zeer, zeer slim. Deze persoon kan dingen snel doen en vindt sneller en beter antwoorden dan alle andere mensen. Deze persoon is zeer, zeer slim.” Dit verhaaltje kregen 95 Amerikaanse kinderen van 5 tot 7 jaar oud te horen. Daarna moesten ze raden of de persoon een man of een vrouw was. Op 5-jarige leeftijd dachten zowel de jongens als de meisjes voornamelijk dat de onderzoeker het had over iemand van hetzelfde gender als het kind, maar vanaf 6-jarige leeftijd begonnen meisjes vooral te denken dat de onderzoeker het over een man had. Bij de jongens was er geen significante verandering afhankelijk van leeftijd.

Het onderzoek
400 Amerikaanse kinderen, vooral uit de blanke middenklasse, deden mee aan het onderzoek. Er werden vier verschillende testen uitgevoerd, onder andere de test met het verhaaltje. Elke keer bleek dat meisjes vanaf 6 jaar jongens als slimmer beginnen te zien, terwijl op 5-jarige leeftijd de meeste kinderen hun eigen genderidentiteit als de slimste zagen. Bij jongens werden geen significante verschillen opgemerkt door de jaren heen. Opvallend: oudere meisjes gaven aan dat meisjes betere schoolresultaten zouden hebben, wat in lijn ligt met de werkelijkheid. Toch duidden ze vaker jongens aan als slimmer.

Experimenten
Tijdens het onderzoek werden er groepjes kinderen van vijf, zes en zeven jaar oud aan experimenten blootgesteld. In één daarvan werd de kinderen een verhaal voorgelezen dat ging over iemand die “heel erg slim” was, terwijl verder uit het verhaal niet bleek wie deze persoon was. Hierna kregen de kinderen vier foto’s te zien, twee van mannen en twee van vrouwen, en werd ze gevraagd wie ze dachten dat de hoofdpersoon in het verhaal was. De vijfjarige jongens in het onderzoek zouden allemaal voor een man gekozen hebben en van de meisjes van dezelfde leeftijd koos 75 procent een vrouw. Toen een jaar later dezelfde vraag werd gesteld, zouden de jongens nog steeds voor een man hebben gekozen, terwijl de meisjes nu meer geneigd waren om ook voor een man te kiezen.

Tijdens een ander experiment speelde een groep kinderen een nieuw bordspel, dat voor sommigen van hen een spel zou zijn voor “kinderen die heel erg slim zijn” en voor anderen een spel voor “kinderen die heel erg hun best doen”. De zes jaar en zeven jaar oude meisjes zouden geneigd zijn om, net als de jongens uit het experiment, het spel voor kinderen die “heel erg hun best doen” leuk te vinden, terwijl ze zouden hebben aangegeven het spel voor slimme kinderen minder leuk te vinden.

Ontmoedigend
Eén van de onderzoekers, Professor Andrei Cimpian, vertelt tegen de BBC dat de uitslag van het onderzoek bewijst dat jonge kinderen worden blootgesteld aan het heersende idee dat een genie vaker een man is dan een vrouw. “Het is ontmoedigend om te zien dat deze ideeën al op vroege leeftijd bij kinderen naar boven komen. Dan realiseer je je dat het nog een hele strijd zal worden om meisjes op andere gedachten te brengen”, aldus de professor.

Cimpian vermoedt dat kinderen al op vroege leeftijd onder invloed van stereotypen in de samenleving hun pad kiezen. “Wanneer je vijf, zes of zeven bent, denk je niet na over je carrière, maar je maakt al wel beslissingen over welke vakken je op school volgt en voor welke buitenschoolse activiteiten je kiest. Zelfs als een verschil heel klein begint, kan het al snel uitgroeien tot iets groots”, aldus de professor.

Advies
Mede-onderzoeker Dr. Lin Bian adviseert ouders en leraren om de nadruk te leggen op het belang van hard werken. Ze vertelt de BBC: “Het is bewezen dat iedereen er voordelen van geniet als je gelooft dat hard werken dé stap is om succesvol te worden.” Uit het onderzoek zou blijken dat meisjes erg gevoelig waren voor de boodschappen die gingen over ‘hard werken’ en dat ze daardoor net zo geïnteresseerd waren om het spel te spelen als de jongens. “Daarom is het erg belangrijk om bij jonge meisjes de nadruk te leggen op het feit dat hard werken leidt tot succes”, aldus Bian.

Gender stereotypes about intellectual ability emerge early and influence children’s interests

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan