Het aantal ernstige complicaties in de zwangerschap en bij de bevalling neemt in Nederland toe doordat vrouwen vaker veel te zwaar zijn of een ongezonde leefstijl hebben. De hoogleraren obstetrie (verloskunde) van alle acht universitaire medische centra zeggen dat aanstaande ouders zich daar te weinig van bewust zijn. Ze bepleiten meer aandacht voor preventie.

Dat meldt NRC. Vrouwen die bij het begin van de zwangerschap al veel te zwaar zijn lopen een groter risico op zwangerschapsvergiftiging (hoge bloeddruk, eiwit in de urine) en zwangerschapsdiabetes. Dat leidt tot meer ingeleide bevallingen en meer keizersneden. Boven een BMI van 25 zien de hoogleraren verloskunde bij ieder punt erbij de kans op complicaties toenemen. Van de vrouwen tussen de 20 en 29 jaar oud heeft 26 procent overgewicht (6 procent ernstig), tussen de 30 en 40 stijgt dat percentage naar 40 procent (10 procent ernstig).

Achterstandspositie
Jan van Lith, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en hoogleraar in het Leiden, ziet obesitas in de zwangerschap vooral bij vrouwen die in een achterstandspositie verkeren. Ze eten ongezonder en hebben vaker stress door geldzorgen en een slechte relatie met hun partner. Ze roken ook vaker. Ze komen minder vaak op controle bij de verloskundige of de gynaecoloog omdat ze andere dingen aan hun hoofd hebben. “We zijn ons er meer bewust van dan vroeger”, zegt hij. „Maar ook los daarvan zien we het aantal zwangere vrouwen met dit soort problemen toenemen.”

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Vicieuze cirkel
De hoogleraren zeggen dat het belangrijk is om te beseffen dat de gezondheid van de moeder aan het begin van de zwangerschap grote gevolgen heeft voor haarzelf en haar kinderen. Vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen twee keer zoveel risico op hart- en vaatziekten later in hun leven. De dochters van deze moeders hebben zelf ook weer meer kans op een hoge bloeddruk en zwangerschapscomplicaties. Kitty Bloemenkamp: “Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel van verhoogde risico’s dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Exercise during pregnancy and risk of preterm birth in overweight and obese women: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan