Het is al langer bekend dat de inname van veel suikerhoudende drankjes een risicofactor is voor overgewicht bij kinderen. Nu blijkt dat de zoete drankjes ook de bloeddruk kunnen verhogen.

In het kader van de ABCD-studie, een grootschalig en langlopend onderzoek naar de gezondheid van 8.000 in Amsterdam geboren kinderen, is gekeken naar het verband tussen het drinken van suikerhoudende drankjes en de bloeddruk op de leeftijd van 5-6 en 11-12 jaar.

Verband

Uit het onderzoek blijkt dat de onderzochte kinderen op 5-6 jarige leeftijd gemiddeld 2,6 glazen suikerhoudende drankjes per dag dronken. Op 11-12 jarige leeftijd was dit 4,4 glazen per dag. De kinderen die op 11-12 jaar gemiddeld 6 glazen per dag dronken, hadden een 2.3 mmHg hogere systolische bloeddruk, vergeleken met kinderen die gemiddeld 2 glazen per dag dronken. Bij de 5-6 jarigen vonden de onderzoekers hetzelfde verband, alleen minder sterk. Het verschil in bloeddruk kwam niet doordat de kinderen die veel zoete drankjes dronken zwaarder waren. Wel waren er aanwijzingen dat een verhoogde sympathische zenuwstelsel activatie een rol speelt. Dit zou kunnen worden verklaard door fructose, een stof die veel voorkomt in suikerhoudende drankjes.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Ontmoediging suikerhoudende drankjes

De onderzoekers pleiten voor ontmoediging van het drinken van suikerhoudende drankjes, in lijn met het huidige voedingsadvies. Meer dan de helft van de kinderen die veel zoete drankjes dronken op 5-6 jaar, dronken ook veel van die drankjes op 11-12 jaar. Het beperken van suikerhoudende drankjes door ouders bij jonge kinderen kan bijdragen aan het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon van tieners.

Sugar-sweetened beverages intake is associated with blood pressure and sympathetic nervous system activation in children >

Bron: captise.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan