De opvang van Oekraïense peuters brengt diverse uitdagingen met zich mee. Er zijn allerlei tips en tools voorhanden om kinderopvangorganisaties hierin te ondersteunen. Deze zijn ontstaan tijdens de toestroom van de Syrische vluchtelingen.

Toolbox meertaligheid

Met de Toolbox Meertaligheid in de Kinderopvang wil SLO een bijdrage leveren aan een beter en realistisch begrip bij pedagogisch medewerkers en andere betrokkenen in de kinderopvang, zoals locatiemanagers en pedagogisch coaches, van wat het voor kinderen en hun ouders betekent om meertalig te zijn.

Meer over de toolbox >>

Praktische voorbeelden en tips

Voor professionals en vrijwilligers die in de kinderopvang werken met vluchtelingenkinderen en hun ouders ontwikkelde het Consortium Vluchtelingenpeuters (Sociaal Werk Nederland, Pharos, het NJi en Sardes) in 2018 vier brochures. Met achtergrondinformatie, praktische voorbeelden en tips.

Hierin worden vragen beantwoord als: hoe communiceer je met ouders die analfabeet zijn en totaal geen Nederlands of Engels spreken? Hoe kom je erachter of afwijkend gedrag van een kind te maken heeft met een cultuurverschil, een trauma of een ontwikkelingsstoornis? En hoe stel je kinderen en ouders op hun gemak?

Voorschoolse educatie

“Vaak krijgen leerplichtige kinderen meer aandacht en worden de allerjongsten vergeten. Maar het is heel belangrijk en goed dat ook zij aandacht krijgen. Dat helpt hun start te vergemakkelijken, dat blijkt ook uit langetermijnonderzoek.” Dit citaat komt uit de handreiking ‘Voorschoolse educatie voor peuters in de asielopvang’ van Sardes, Oberon en KBA Nijmegen (2020). De handreiking is in opdracht van het ministerie van OCW ontwikkeld voor gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en kinderopvang voor de voorschoolse educatie voor peuters in de asielopvang.

Handreiking Voorschoolse voor peuters in de asielopvang  >>

Inspirerende leerervaringen

Welzijnsorganisatie Dynamo deelt haar eerdere ervaringen met de opvang van vluchtelingenpeuters. Thema’s die aan bod komen:

  • Veiligheid en structuur neerzetten
  • Vertrouwen opbouwen
  • Ouders werven en welkom heten
  • Ouderparticipatie op de groep
  • Taalles en (opvoed)ondersteuning
  • Eén team, samen sterk
  • Lees het boekje
  • Vluchtelingenkinderen in de kinderopvang

‘Werken met vluchtelingenpeuters en hun -ouders in de asielopvang >>

Gratis e-learning

Om kinderopvangorganisaties en pedagogisch medewerkers te ondersteunen bij het opvangen van vluchtelingenkinderen is in 2019 een gratis e-learning ontwikkeld. Met realistische casussen rond veelvoorkomende dilemma’s, praktische tips, tools en relevante links naar meer informatie waar je direct mee aan de slag kunt.

Maak gratis een account aan op www.pharosleerplatform.nl. De e-learning vind je als je op de pijl naar rechts klikt bij de beschikbare cursussen.

Antwoorden op praktische vragen

De kinderopvang is een actieve lokale partner rondom het kind en kan dus van grote betekenis zijn voor deze vluchtelingenkinderen. Maar hoe pak je dat aan als kinderopvangorganisatie en waar moet je rekening mee houden? Kinderopvangtotaal.nl verzamelde alle antwoorden op praktische vragen rondom dit thema.

Bekijk de vragen en antwoorden >

Bron: Nieuwsbrief Sardes

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan