Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op complicaties kunnen sinds 2017 via SAFE@Home thuis worden gemonitord. Uit resultaten van een pilotstudie blijkt dat deze manier van thuismonitoring leidt tot minder polibezoeken, minder echo’s en minder opnamen bij de deelnemers. Ingegeven door het succes, breidt het programma nu verder uit.

Het e-health programma is ontwikkeld door het UMC Utrecht in samenwerking met Luscii, leverancier van apps voor zorg op afstand. In de app kunnen vrouwen vanuit huis zelf hun bloeddruk meten en een vragenlijst invullen. Deze gegevens worden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Als één van de waarden buiten de bandbreedte valt, dan krijgt de zorgverlener een seintje. De gynaecoloog of verloskundige kan dan contact opnemen via de app of telefoon om de zwangere vrouw passend advies te geven. De app wordt gecombineerd met een zorgpad van een minimum aantal ziekenhuisbezoeken. Gynaecoloog dr. Mireille Bekker nam het initiatief voor deze nieuwe methode van monitoren. “Ik wilde voor zwangere vrouwen de zorg moderniseren zodat zij alleen naar het ziekenhuis hoeven als dat echt nodig is. Daarom bedacht ik SAFE@Home.”

Wetenschappelijk onderzoek

In een recente publicatie in het internationale vaktijdschrift Pregnancy Hypertension worden de resultaten uit de pilotstudie onder 103 patiënten beschreven. Deze studie toonde minder polibezoeken, minder echo’s en minder opnames in verband met hypertensie in de SAFE@Home groep vergeleken met patiënten die reguliere zorg kregen. De zwangerschapsuitkomsten waren gelijk.

Zowel zwangeren als professionals waren zeer positief over het werken met SAFE@Home. Zwangeren geven daarbij ook aan zich veiliger te voelen met deze vorm van monitoring. Bekker: “Via SAFE@Home kunnen we het welzijn van patiënten beter volgen. Dit maakt adequaat ingrijpen mogelijk waarbij we onnodig ziekenhuisbezoek, diagnostiek en waarschijnlijk zelfs opnames kunnen voorkomen.”

Vervolgstudie SAFE@Home II

Na een eerste pilotstudie start de vervolgstudie SAFE@Home II. Meerdere  ziekenhuizen kunnen deelnemen aan het programma. Bekker: “Hiermee krijgen we goed inzicht in aspecten rondom opschaling en implementatie, evenals het effect op de medische uitkomsten. Ook zien we dat sinds de COVID-19 pandemie dat er een extra noodzaak is gekomen voor ‘de juiste zorg op de juiste plaats’ en telemonitoring zoals SAFE@Home draagt hieraan bij”. Stichting Preventie Vroegdiagnostiek en e-Health en Health Holland, een programma van de Topsector Life Science en Health, stellen hiervoor een onderzoek- en ontwikkelsubsidie beschikbaar. Het UMC Utrecht coördineert de studie.

Jeroen Bosch Ziekenhuis eerste deelnemer

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat deelneemt aan de vervolgstudie. Net als in Utrecht werkt het Jeroen Bosch al met CTG (hartfilmpje) op afstand om de baby in de buik in de gaten te houden. “Met SAFE@Home kunnen we ook de bloeddruk van de moeder monitoren”, vertelt Gynaecoloog Dr. Jacques Dirken. “Dit zijn twee belangrijke parameters om een zwangerschap te volgen en dat kan nu beide vanuit huis. Dat is een fantastische innovatie, waardoor we sneller kunnen anticiperen op mogelijke complicaties en zwangeren minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen.”

Dirken verwacht dat ongeveer 50 patiënten vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de studie zullen deelnemen. Met het implementeren van deze moderne zorg komt er ook meer regie te liggen bij de patiënt. “Doordat zwangeren nu regelmatig hun bloeddruk gaan meten en een vragenlijst invullen, leren ze beter inschatten wat deze waarden betekenen. Door dit inzicht verwacht ik dat ze actiever betrokken zijn bij hun zwangerschap en de zorg daaromheen.” Het innovatieteam binnen het ziekenhuis speelt een belangrijke rol, om de technologie in het zorgpad en de manier van werken te borgen. Dirken: “Het is een leuk en uitdagend leerproces om met de nieuwste technologieën te werken, maar ook noodzakelijk om in de toekomst goede zorg voor onze patiënten te kunnen garanderen.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan