Huisartsen spelen een belangrijke rol bij het signaleren van problemen tijdens de eerste 1000 dagen. Om hen hierin te ondersteunen is een factsheet gemaakt in het kader van het programma Kansrijke Start. Naast informatie over de eerste 1000 dagen geeft de factsheet tools, praktijkvoorbeelden en handelingsopties bij (aanstaande) gezinnen in kwetsbare omstandigheden.

Huisartsen zijn vaak de eerste medische professionals waarmee (aanstaande) gezinnen in contact komen. Dit betekent dat zij een unieke kans hebben om problemen te identificeren. Vaak zijn zij de eersten die de nodige ondersteuning bieden of doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners. Indien dit adequaat gebeurt kunnen geboortezorgpartners, de Jeugdgezondheidszorg of het sociaal domein de benodigde hulp op tijd inzetten. Dat vergroot de kansen op een goede start voor een kind.

De factsheet ‘Kansrijke Start voor de Huisartsenpraktijk’ staat boordevol:

Advertentie
  • kennis over de eerste 1000 dagen;
  • informatie over het aanbod in het medisch-sociaal domein;
  • praktische tools voor de huisartsenpraktijk;
  • praktijkvoorbeelden van collega’s;
  • handelingsopties bij (aanstaande) gezinnen in kwetsbare omstandigheden.

Bron: kansrijkestartnl.nl

Publiekswebsite over gezond zwanger worden
Op www.strakszwangerworden.nl staat veel informatie over belangrijke onderwerpen die met gezond zwanger worden te maken hebben. Ook kunnen mensen met een kinderwens er antwoord vinden op vragen, zoals ‘Waarom is foliumzuur zo belangrijk?’ en ‘Is blowen ook gevaarlijk als ik zwanger wil worden?’ Op de site staan verder filmpjes waarin de belangrijkste adviezen worden uitgelegd in 7 verschillende talen. Bezoekers kunnen op de site ook een korte kennisquiz doen om erachter te komen wat zij al weten over een gezonde voorbereiding op een zwangerschap. Bron: kennisnetgeboortezorg.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan