De zwangerschapsbeleving lijkt voor vrouwen op gevorderde leeftijd anders te zijn. Zij ervaren meer angst, ook omdat zij zich realiseren dat er een beperkter kans is op een nieuwe zwangerschap. Zorgverleners wordt daarom geadviseerd om, naast de medische aspecten, ook aandacht besteden aan de beleving van hun zwangerschap.

Zwangerschap op latere leeftijd komt steeds vaker voor. In de literatuur is veel aandacht voor de medische aspecten en kans op complicaties bij uitgestelde zwangerschap. Een kwalitatieve studie, waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht, belicht de beleving van oudere vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, zogenaamde primipare vrouwen.

Nu of nooit

De onderzoekers hielden semi-gestructureerde diepte interviews met vijftien primipare vrouwen ouder dan 35 jaar in het derde trimester van een ongecompliceerde zwangerschap van een eenling. De analyse vond plaats volgens grounded theory methoden.

Uit de interviews komt als centrale thema naar voren: Het is nu of nooit. De zwangerschap voelt voor oudere vrouwen vaak als een eenmalige kans. Op dit centrale thema zijn drie met elkaar samenhangende thema’s van invloed: Gereed worden, Omgaan met angst en Besluitvorming.

Rechtvaardigen

Vrouwen beschrijven de timing van hun zwangerschap in termen van gereedheid om een kind te krijgen. Voor een aantal is ouder moederschap een bewuste keuze, anderen waren liever eerder moeder geworden. Beide groepen voelen dat ze hun uitgestelde zwangerschap moesten rechtvaardigen.

Risicoperceptie

Vrouwen ervaren meer angst in hun zwangerschap naarmate ze meer moeite hadden zwanger te raken en aanvullende prenatale controles kregen aangeboden. Hun risicoperceptie wordt onder meer beïnvloed door houding van de omgeving tegenover zwangerschap op latere leeftijd en de beperkte mogelijkheid om nogmaals zwanger te worden. Wegens de onzekerheid over een mogelijke miskraam kan het zinvol zijn om meer controles te plannen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

‘It’s now or never’ – nulliparous women’s experiences of pregnancy at advanced maternal age: A grounded theory study

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan