Het brengen naar het kinderdagverblijf gaat voor een aanzienlijk deel van de kinderen gepaard met stress. Die stress blijft nog geruime tijd aanwezig, onafhankelijk van de kwaliteit van de opvang. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Sanne de Vet. In Nederland maken momenteel ongeveer 353.000 gezinnen gebruik van opvang in kinderdagverblijven voor 0- tot 4-jarige kinderen.

Studies naar specifiek baby’s, de periode rondom de start in de kinderopvang en de beleving van ouders zijn schaars. Daarom heeft Sanne de Vet met haar collega’s onderzoek gedaan naar stress bij jonge kinderen – met speciale aandacht voor baby’s en hun ouders tijdens de start op het kinderdagverblijf.

Spannend

Naar de kinderopvang gaan, kan best spannend zijn voor zowel kinderen als hun ouders. Het is vaak het eerste moment dat zij voor langere periode niet bij elkaar zijn. Het kinderdagverblijf is bovendien anders dan thuis: er zijn andere mensen aanwezig en vaak meer prikkels. Ook de nieuwe interacties en indrukken kunnen stressvol zijn.  De mate waarin kinderen stress ervaren, kan weer afhangen van verschillende kinderopvang-, kind- en ouderfactoren. Ook het aantal uur dat het kind op het kinderdagverblijf doorbrengt speelt hierbij mee. Ouders ervaren eveneens stress bij het brengen van hun kinderen. “Het is belangrijk dat pedagogisch medewerkers hier aandacht voor hebben en het gesprek hierover aangaan met ouders”, vertelt Sanne de Vet.

Ondersteuning

De onderzoekers hebben enkele aanknopingspunten gevonden om de start in de kinderopvang te vergemakkelijken voor jonge kinderen en hun ouders. “Ze kunnen dit doen door kinderen bijvoorbeeld wat vaker kortere momenten te komen laten wennen.” Een ander advies is extra op kinderen te letten tijdens mogelijk stressvolle momenten gedurende de dag op het kinderdagverblijf. “Voornamelijk jongere kinderen zullen gebaat zijn bij extra aandacht.”

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Download Nederlandstalige samenvatting onderzoek >>

Bron: universiteitleiden.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan