Positieve taal ondersteunt kind bij angst en pijn

0
1281

Bloedafname, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus: het zijn geen fijne momenten voor kinderen. Ouders kunnen hun kind helpen met positieve taal. De folder Helpend taalgebruik vormt hierbij een steun in de rug.

Woorden kunnen helpen, is de hoofdboodschap van de nieuwe folder Helpend taalgebruik bij ingrepen als bloedafname, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus. Praten over pijn of waarschuwen voor een prik leidt in veel gevallen tot meer angst en pijn. Wat wel helpt is tijdens de ingreep over iets anders praten, zoals de vakantie. En na afloop benadrukken wat er goed ging. Kinderen onthouden dat als een positieve ervaring. Het geeft vertrouwen voor de volgende keer.

Door positief taalgebruik tijdens de ingreep en door afleiding ervaart het kind minder angst, pijn en stress. Steeds meer zorgverleners krijgen er training in, zegt Jorien Mulder – van `t Riet, projectleider bij Kind & Ziekenhuis, maar bij ouders is het nog nauwelijks bekend. “Terwijl ook zij met positief taalgebruik hun kinderen kunnen helpen. Tijdens de ingreep, maar ook vooraf in de voorbereiding en na afloop thuis. De folder geeft adviezen hoe ouders dat kunnen aanpakken.”

De folder is ontwikkeld door Kind & Ziekenhuis in samenwerking met het kenniscentrum PROSA en de stichting Charlie Braveheart, de organisatie die initiatieven stimuleert die angst en pijn bij zieke kinderen verminderen. De inhoud kwam tot stand samen met kinderarts Arine Vlieger en (hypno-) therapeute Carla Frankenhuis. Zij zijn beiden gespecialiseerd in medische hypnose en suggestief taalgebruik. Vanuit hun organisatie Skills4Comfort trainen ze zorgverleners in vaardigheden tegen angst, pijn en stress bij patiënten.

Traumatiserende impact

De folder voor ouders maakt deel uit van het project Het voorkomen van pijn, angst en dwang bij kinderen van Kind & Ziekenhuis en de stichting Charlie Braveheart. Doel is meer bewustwording genereren over de negatieve en traumatiserende impact die medische ingrepen op kinderen kunnen hebben, en over de mogelijkheden om dat te voorkomen.

De folder Helpend taalgebruik bij ingrepen is beschikbaar als online versie en als printversie.

Bekijk de online versie (4 pagina’s)

Download de printversie (4 pagina’s, hoge resolutie) en print deze dubbelzijdig

Bron: kindenzorg.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here