Bij peuters die de hele dag naar de kinderopvang gaan, stijgt de waarde van het stresshormoon cortisol, zo blijkt uit Noors onderzoek. Vergeleken met peuters die thuis bleven, was hun cortisolniveau 32 procent hoger.

Het onderzoek, waarvan KinderopvangTotaal melding maakt, is uitgevoerd aan de Universiteit in Trondheim. De onderzoekers maten de cortisolwaarde van het speeksel van peuters die al enige tijd naar de kinderopvang gingen. Dit gebeurde aan het eind van de dag. “Jonge kinderen die nog niet zulke goede sociale vaardigheden hebben en nog niet goed kunnen praten, hebben het soms moeilijk op de crèche”, concludeert hoofdonderzoeker Mary Britt Drigil in de Daily Mail.

Het effect van een hogere cortisolwaarde op kinderen is nooit wetenschappelijk aangetoond. Er zijn wel veel aannames: stress zou invloed hebben op de hersenontwikkeling van jonge kinderen. Peuters zouden er verlegener van kunnen worden en een slechtere zelfbeheersing krijgen. Onderzoekster Mary Britt Drigil benadrukt dat ouders zelf de hoge cortisolwaarde op het kinderdagverblijf kunnen compenseren door hun kind thuis extra aandacht te geven.

Elevated cortisol levels in Norwegian toddlers in childcare

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan