Stipnotering voor Integrale Vroeghulp in actieprogramma ‘Zorg voor de Jeugd’

0
840
IVH

Het belang van het kind moet nog meer centraal in de jeugdhulp, aldus het onlangs verschenen actieprogramma ‘Zorg voor de Jeugd’. Het programma omschrijft Integrale Vroeghulp (IVH) als best practice van passende toegang voor langdurige vormen van ondersteuning aan jonge kinderen met een beperking.

‘Zorg voor de Jeugd’ zet in op tijdiger passende hulp, zoveel mogelijk thuis opgroeien en meer begeleiding om zelfstandig te worden. Bovendien is er oog voor het aanpakken van de wachtlijsten. Minister De Jonge (VWS) en minister Dekker (Rechtsbescherming) beogen met dit actieprogramma de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering merkbaar en meetbaar beter maken voor kinderen, jongeren en gezinnen.

Verbeteren samenwerking

Binnen de actielijn ‘Betere toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen’ wordt er onder andere gestreefd naar het verbeteren van de toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen. Centraal staat het verbeteren van de samenwerking tussen lokale teams en organisaties: binnen elke regio komt helderheid over wat van basisjeugdhulp, een lokaal team en de toegang mag worden verwacht.

Passende toegang

Het actieprogramma is geschreven in reactie op de evaluatie van de Jeugdwet. Hieruit blijkt dat kwetsbare jonge kinderen en ouders moeite hebben om de weg naar de juiste hulp te vinden. Dat heeft te maken met de grote diversiteit aan wijkteams tussen gemeenten. De expertiseteams Integrale Vroeghulp (IVH) kunnen ervoor zorgen dat professionals en gemeenten op dit gebied wél optimaal samenwerken. Niet voor niets wordt IVH binnen de eerste actielijn genoemd als best practice: IVH is een voorbeeld van passende toegang voor langdurige vormen van ondersteuning aan kinderen met een beperking.

Meer weten?

De landelijke coördinatie van IVH ligt vanaf 2017 bij het NCJ. Wil je sparren over hoe je de samenwerking voor het jonge kind in jouw gemeente kunt versterken? Of wil je meer weten over Integrale Vroeghulp?

Neem contact op met de landelijke IVH-adviseurs Jitty Runia, 06 36 41 80 17, jrunia@ncj.nl of Lieke van der Meulen, 06 13 13 64 99, lvandermeulen@ncj.nl.

Bekijk ook:

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here