Desinfectiegel kan ernstig oogletsel bij jonge kinderen veroorzaken

0
431

Als gevolg van de coronacrisis zijn vrijwel alle winkels toegerust met desinfectiezuilen. Vaak zijn de pompjes op ooghoogte van jonge kinderen geplaatst. Heel risicovol, want in het oog brandt de alcohol in de gel de stamcellen in het oog als het ware kapot.

Of je nu een bakker, boekhandel of bioscoop binnenwandelt: sinds de coronacrisis vind je overal zuilen met desinfecterende handgel. Maar let op, zegt oogarts Tjeerd de Faber. Veel van die pompjes hangen namelijk op ooghoogte van kinderen en hebben een drukknop of pedaaltje. “Kinderen zien dat soms aan als speeltje”, zegt de oogarts. Het spul kan dan vanwege de hoogte makkelijk in hun ogen terechtkomen. De Faber heeft bij Het Oogziekenhuis Rotterdam al verschillende kinderen gezien bij wie dat is gebeurd.

Brandt stamcellen weg

“Het is extreem gevaarlijk”, aldus de oogarts. “De gel bevat vaak meer dan 70 procent alcohol en brandt de stamcellen in de oog als het ware kapot. Die cellen zitten precies op de rand van het oogwit en het hoornvlies.” De cellen zijn er om het oog te bedekken met een beschermlaagje. “Als ze kapotgaan wordt er geen nieuwe laag aangemaakt. Dan verlittekent het hoornvlies en kun je er veel minder goed door kijken.”

Pijn en blindheid

Kinderen kunnen vervolgens een lui oog krijgen, omdat ze door hun goede oog gaan kijken. “In extreme gevallen kunnen ze zelfs blind raken aan één oog. En dan hebben we het nog niet gehad over de directe klachten: het doet ontzettend veel pijn als je desinfectiegel in je oog krijgt.”

Spoelen

Als het onverhoopt toch gebeurt, is het belangrijk om zo snel mogelijk het oog te spoelen met water. “Leg het kind op de grond en spoel goed. En ga daarna direct naar de spoedeisende hulp om het verder te laten behandelen.”

Bron: rtlnieuws.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here