Voorkom dat kwetsbare ouders eigen trauma’s doorgeven aan hun kind

1
2708

Psychische klachten van de ouders zijn van grote invloed op het reilen en zeilen tijdens de eerste 1000 kritische dagen. Voor Mijke Lambregtse, (kinder- en jeugd)psychiater / IMH-specialist in het Erasmus MC) reden om zich in de nieuwe editie van VROEG sterk te maken voor het verbeteren van de zorg aan deze kwetsbare ouders. “Van gerichte hulp gaat een preventieve werking uit op de gezondheid en ontwikkeling van hun kinderen.”

In het VROEG-interview wijst Lambregtse erop dat maar liefst 10-15% van de zwangeren kampt met psychische klachten. Deze kunnen doorwerken op alle ontwikkelingsgebieden van hun kinderen. “Zij ervaren niet alleen vaker cognitieve, emotionele- en gedragsproblemen, maar opmerkelijk genoeg ook motorische en andere lichamelijke problemen. Dit geldt ook als de vader in spe psychische klachten heeft.” De psychosociale context is dus heel bepalend voor de ontwikkeling van het kind.

Mijke Lambregtse: “Het is mijn ervaring dat bij vaders de indirecte route veelal beter werkt”

Interventies

Lambregtse heeft onderzoek verricht naar drie interventies die zich tijdens de zwangerschap lenen voor deze doelgroep. “De interventies bestonden achtereenvolgens uit een groepsbehandeling versus individuele begeleiding, lichttherapie en stoppen of doorgaan met antidepressieve medicatie.” Opmerkelijk is dat uit oogpunt van de gezondheid van de moeder de aard van de interventie er niet toe lijkt te doen. “Helpend is vooral dát er een interventie plaatsvindt. In alle drie de groepen gingen de vrouwen er op vooruit. Ze werden minder depressief. Het is dus vooral van groot belang om al tijdens de zwangerschap te interveniëren. Iets wat veel breder bekend mag worden onder zorgprofessionals. Aandacht voor psychische klachten tijdens de zwangerschap verdient expliciet een rol in de zorg aan zwangeren. Kijk samen hoe je het script van het ouderschap zodanig kunt herschrijven dat ze hun eigen trauma’s niet doorgeven aan hun kind.”

Vaders

Tot haar spijt constateert Lambregtse dat vaders met psychische problemen grotendeels uit beeld blijven. Om meerdere redenen zou ze dit graag anders zien. “Bij psychische klachten van de vrouw heeft de vader een aanzienlijk verhoogde kans deze ook te ontwikkelen en omgekeerd. Daarom vind ik dat als een moeder zich hiervoor meldt, we altijd stil moeten staan bij hoe dat doorwerkt op de vader. Zo blijkt uit eigen onderzoek dat depressiviteit bij de man tijdens de zwangerschap het risico op een huilbaby verdubbelt.”

Thema Praten

Naast het uitgebreide interview met Mijke Lambregtse besteedt de zomereditie van VROEG aandacht aan tal van andere aspecten rond de zorg voor het ongeboren en jonge kind en hun ouders. Extra aandacht is er dit keer voor jonge kinderen die worstelen met het leren praten en de mogelijkheden tot het bieden van adequate ondersteuning hierbij.

Bestellen

Een los exemplaar van de nieuwe VROEG kost € 10,00 (incl. porto) en is te bestellen via de website, klik hier. De prijs voor een abonnement op het kwartaalmagazine is € 26,50 (Ned.) of € 31,50 (België), zie het aanmeldformulier. Kijk voor meer informatie over Vakblad Vroeg op: www.vakbladvroeg.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Heel goed dat Mijke Lambregtse hier extra aandacht voor vraagt. Ook Stichting MeeleefGezin richt zich op de 1001 kritieke dagen en kan starten tijdens de zwangerschap. Ook dat is mogelijk nog onvoldoende bekend bij professionals.
    GGZ en huisarts kunnen doorverwijzen naar Phineke Tielenius Kruythoff, email: phineke@meeleefgezin.nl en tel.nr. 06-4101786, inhoudelijk coördinator MeeleefGezin.
    Meeleefgezinnen worden professioneel voorbereid op hun rol met het focus op stimuleren van de ontwikkeling van het jonge kind en steun aan de ouder om te herstellen, wat ook het kind ten goede komt. Het leren kennen van een ander gezin geeft het kind een brede blik en nieuwe ervaringen bij het opgroeien.
    85% van de gezinnen blijven door gaan na de interventie als gewoon sociaal netwerk, dat door deze ouders vaak niet tot stand komt. Zo gaan ze geleidelijk meer deelnemen aan de samenleving. De resultaten zijn zeer positief. De kosten van het totaal pakket van 1 match (inclusief de professionele ondersteuning van uitvoering) kunnen over 3 jaar gespreid worden als gemeenten een contract aangaan met de Stichting en is een vast bedrag door heel Nederland. Neem over de organisatie contact op met Sandra de Goeij, directeur van de werkorganisatie.: sandra.degoeij@meeleefgezin.nl; 06-15475629.
    Bij een individueel traject zonder contract wordt bij het tot standkonen van de prematch het bedrag ineens gefactureerd. Alleen modulen die tot resultaat leiden komen in aanmerking voor bekostiging. Bij individuele trajecten wordt teruggestort als het niet tot resultaat komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here