Veel ouders weten dat het belangrijk is om baby’s, peuters en kleuters goed in te smeren tegen de UV-straling van de zon. Anders ligt het met de ogen. Dat gebeurt veel te weinig. Het is beter jonge kinderen uit de volle zon te houden.

Zonnebrillen en kleine kinderen zijn vaak geen goede match. Je kunt kleuters soms niet kwaaier krijgen dan door ze een zonnebril op te zetten. Mede daardoor draagt slechts 6 procent van de baby’s regelmatig een zonnebril. Pas vanaf 8 jaar draagt meer dan de helft van de kinderen, 62 procent, vaak een zonnebril, blijkt uit onderzoek van Zeiss waarover RTL Nieuws bericht.

Uit volle zon houden

Tjeerd de Faber, oogarts bij het Oogziekenhuis Rotterdam, onderkent dat kleine kinderen vaak geen bril willen ophouden. “Daarom is het beter om kinderen uit de volle zon te houden. Vanaf de tijd dat een kind een bril accepteert, zou ik de zonnebril wel opzetten. Dit kan vanaf 2 jaar zijn, maar sommigen accepteren het zelfs nog niet als ze 5 jaar zijn.”

AdvertentieVroeg-congres artikel

Extra kwetsbaar

De Faber wijst er verder op dat en volwassene wegkijkt bij fel zonlicht. Kinderen doen dat vaak niet en zijn dus extra kwetsbaar. “Kinderen moeten nog zo lang met die ogen. We worden gemiddeld 88. Dat is dus bijna 90 jaar UV-schade die zich opstapelt tijdens een mensenleven.”

Bron: RTL Nieuws

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan