Veel ouders weten dat het belangrijk is om baby’s, peuters en kleuters goed in te smeren tegen de UV-straling van de zon. Anders ligt het met de ogen. Dat gebeurt veel te weinig. Het is beter jonge kinderen uit de volle zon te houden.
Zonnebrillen en kleine kinderen zijn vaak geen goede match. Je kunt kleuters soms niet kwaaier krijgen dan door ze een zonnebril op te zetten. Mede daardoor draagt slechts 6 procent van de baby’s regelmatig een zonnebril. Pas vanaf 8 jaar draagt meer dan de helft van de kinderen, 62 procent, vaak een zonnebril, blijkt uit onderzoek van Zeiss waarover RTL Nieuws bericht.
Uit volle zon houden
Tjeerd de Faber, oogarts bij het Oogziekenhuis Rotterdam, onderkent dat kleine kinderen vaak geen bril willen ophouden. “Daarom is het beter om kinderen uit de volle zon te houden. Vanaf de tijd dat een kind een bril accepteert, zou ik de zonnebril wel opzetten. Dit kan vanaf 2 jaar zijn, maar sommigen accepteren het zelfs nog niet als ze 5 jaar zijn.”
Extra kwetsbaar
De Faber wijst er verder op dat en volwassene wegkijkt bij fel zonlicht. Kinderen doen dat vaak niet en zijn dus extra kwetsbaar. “Kinderen moeten nog zo lang met die ogen. We worden gemiddeld 88. Dat is dus bijna 90 jaar UV-schade die zich opstapelt tijdens een mensenleven.”
Bron: RTL Nieuws