Zo vroeg mogelijk praten en contact maken, komt de ontwikkeling van hele jonge kinderen ten goede. Maar dit is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Voor ouders in een sociaal kwetsbare positie wordt Kiekeboe.tv ontwikkeld om zo de kansen van hun kinderen te vergroten.

JSO heeft het initiatief genomen een interactieve applicatie en website te ontwikkelen voor ouders van kinderen van 9 tot 24 maanden, meldt captise.nl. JSO is een advies- en ontwikkelorganisatie, gevestigd te Gouda, en actief in het maatschappelijk en jeugddomein. Het initiatief vloeit voort uit gesprekken met ouders en diverse gemeenten die actief zijn met Voor- en Vroegschoolse Educatie.

Stimuleren en uitdagen

Een preview laat in hoofdlijnen zien wat ouders ervaren wanneer ze de website en applicatie gebruiken. Via een computer, tablet of smartphone zien ze filmpjes en interactieve animaties. In de filmpjes laten ouders (rolmodellen) zien hoe je het jonge kind in het dagelijks leven kunt stimuleren. Ook zijn er applicaties die ouders uitdagen om samen met hun kind te werken aan taal- en begripsvorming.

Om het initiatief voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken, wordt er geen tekst gebruikt. Kiekeboe.tv is vergelijkbaar met de Amerikaanse app Vroom. Ouders vinden hier toegankelijke informatie over hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe ouders hun kinderen kunnen stimuleren.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Investeren in hele jonge kind

“Tot nu toe investeren gemeenten in Nederland vooral in educatieve programma’s om onderwijsachterstanden tegen te gaan bij kinderen van drie jaar en ouder, zegt Marlies de Kok van JSO. “Maar we weten ondertussen uit nationaal en internationaal onderzoek dat juist investeren in de vroege ontwikkeling van hele jonge kinderen essentieel is. Kiekeboe.tv is een breed gedragen programma, waar zowel ouders, organisaties en gemeenten bij betrokken zijn. We zijn nog op zoek naar gemeenten en organisaties die willen deelnemen en die willen investeren in ouders en ontwikkelkansen van kinderen. De eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling en bepalend voor de kansen in het latere leven. Investeren in een goede start van jonge kinderen loont.”

Bron: captise.nl

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan